Varför jag inte föredrar antikvariat
Jag läste nyligen i en veckokolumn att ”you haven’t browsed until you’ve browsed in a second hand bookshop”. Jaså, tänkte jag, och läste vidare. Endast i ett antikvariat kan du snubbla över sådant du inte visste att du ville läsa, menar skribenten. Endast i ett antikvariat har du tillgång till böcker som är äldre än ett par år. Till och med ett litet antikvariat erbjuder ett tusen gånger större urval än den mest välsorterade bokhandel.
Stämmer denna beskrivning överens med den bokhandeln där du jobbar? Så är det kanske. Jag har definitivt jobbat i boklådor som lever upp till denna distinktion mellan antikvariat och bokhandel. När jag säger antikvariat menar jag förresten andrahands-bokhandlar, som säljer begagnade böcker snarare än antika böcker. På engelska representerar ”second hand bookshop” och ”antiquarion” två olika saker, men på svenska tycks ett ord betyda både och. Inte kan man säga ”andrahands-bokhandel”?
Det går såklart inte att undkomma det faktum att en bokhandel som säljer begagnade böcker ofta har ett större urval än en bokhandel som säljer nya böcker. Men vad jag inser när jag läser om kärleken som skribenten ovan (och många andra) känner för antikvariat är att jag verkligen gillar nya böcker. Jag föredrar en välsorterad bokhandel framför ett antikvariat alla dagar i veckan. För att säga att ett antikvariat oftast har ett större urval är egentligen fel. Det är nämligen bokhandeln som erbjuder ett urval. Vad som säljs är ett kurerat sortiment som valts ut speciellt för dig. På grund av att bokhandeln i fråga befinner sig i ett specifikt område, att den är specialiserad inom ett visst fält, att de som driver bokhandeln helt enkelt tycker att just de här böckerna är bra. En andra hands-bokhandel säljer böcker för att de är begagnade. De kan ha hur mycket böcker som helst, men det är sällan ett urval. Bortsätt från min fascination för nya böcker – färska titlar och blanka omslag – utgör detta den största anledningen till varför jag känner som jag gör.
Jag håller inte med om att det inte går att snubbla över oväntade fynd i en ”vanlig” bokhandel. Om du inte hittar något du inte förväntade dig, ja då är du inte i en bokhandel utan en dålig bokhandel. Något som dock talar till antikvariatens fördel, och som kolumnisten också nämner, är att böckerna erhåller en sorts jämlikhet. Det finns inga displaybord med nyheter eftersom att det inte finns några nyheter att prioritera. Av detta menar jag att vi kan lära. Nyheter, hur spännande och skinande de än är, bör inte ta över. Då tappar bokhandeln lätt sin själ. Vad som gör en bokhandel fantastisk för mig är välvalt sortiment – en balans mellan nyheter och backlist. Samt väldigt mycket böcker, så klart.
Vad tyckte du om artikeln?