Vem har fyllt glaset?
Är 33 böcker mycket eller lite? Det kan man fråga sig efter att ha läst veckans medierapportering kring KTH-studien ”Pappersbok och elektronisk bok på läsplatta – en jämförande miljöbedömning.”
Här är de rubriker jag har hittat:
Inte mer miljövänligt med e-böcker
E-bok och pappersbok lika miljövänliga
Läsplattan ingen miljöhjälte
33 e-böcker räcker för att vara klimatvänlig
Läsplatta inte miljövänligare än pappersbok
Medan Sveriges Radio och Dagens Nyheter tycker att glaset är halvtomt (du måste läsa hela 33 böcker för att bli en miljöhjälte!), så tycker Ny Teknik att det är halvfullt (du behöver bara läsa 33 böcker så blir du en miljöhjälte!).
Vi på Svensk Bokhandel körde en svensk lagomvariant (glaset är både halvtomt och halvfullt!) eftersom vi tog fasta på vad forskaren och rapportförfattaren Åsa Moberg sade i intervjun med SvB: att skillnaden i klimatpåverkan, utifrån studiens basscenario, är ytterst liten.
Men det finns ytterligare en intressant aspekt på rapporteringen kring studien: vem är det som står för innehållet i det där glaset?
SvB:s artikel är den enda som överhuvudtaget nämner det faktum att studien delvis är finansierad av Bonniers, och dessutom är helt baserad på underlag från Bonnierförlagen, Elib och Adlibris.
– Men de styr inte våra slutsatser, säger Åsa Moberg i intervjun i SvB.
Och så är det säkert: jag är övertygad om att KTH:s forskning är självständigt, etiskt och korrekt genomförd.
Men ur den mediala aspekten hör det ändå till saken att Elib är ett företag som vinner på positiv uppmärksamhet kring e-böcker (och både halvtomma och halvfulla glas kan i pressen skåla för det faktum att det kan finnas miljövinster att göra i och med e-boken).
Och Adlibris är ett företag som i allra högsta grad vinner på att det presenteras en studie där man drar slutsatsen att böcker inhandlade i en e-butik är mer miljövänliga än de inköpta i en fysisk bokhandel.
Så: ingen skugga över studien. Eller över dess finansiärer.
Däremot, menar jag, är det tveksamt att rapportera om studien utan att ens nämna att den gjorts i samarbete med företag som har starka intressen i frågan.
Läs nyhetsartikeln E-bok och pappersbok lika miljövänliga
Vad tyckte du om artikeln?