Vikten av att gå runt och titta
Det är antagligen något jag borde ha tänkt på vid det här laget, men det slog mig först för ett par veckor sedan när jag var i färd med att översätta citat från ett debattinlägg. Det finns inget ord på svenska som motsvarar engelskans ”browsing”. Jag tänkte länge och väl. Nog måste jag ha glömt något uppenbart, lite som man ibland gör efter flera år utomlands. Det där svenska ordet man kan så väl, du har det på tungan, kan nästan visualisera det… Men icke. Det stod helt still. Irriterat konsulterade jag Nordstedts ord.se, som erbjöd alternativen ”Beta av”, ”Bläddra”, samt det i det här fallet kanske mest aktuella, ”Gå runt och titta”.
Där jag jobbar talas det ofta om ”the art of browsing”. Hur bokhandeln bjuder in till denna unika möjlighet att snubbla över något du hade glömt bort eller inte visste att du ville läsa, som får dig att köpa boken bredvid boken du egentligen kom in för (eller båda två). Browsing erbjuder en slags distraktion, men är också en i allra högsta grad intellektuell aktivitet där upptäckandet av en bok leder till en annan, och förhoppningsvis en annan. Våra skyltningsbord är till exempel inte organiserade alfabetiskt, utan efter association. Idén är att en bok som fångar någons uppmärksamhet bör placeras bredvid en bok vilken samma kund förhoppningsvis kommer att finna intressant. Det handlar inte nödvändigtvis om att böcker om Englands kungar hamnar bredvid böcker om Englands drottningar, utan att en kungabiografi kan leda till en kritisk historia om övervakning under Elisabet I:s hov, till en samtidsskildring av övervakningssamhället.
En av bokhandelns främsta funktioner är att uppmuntra folk till att upptäcka nya böcker. Jag undrar om detta ibland glöms bort, eller åtminstone nerprioriteras. Varje gång jag möts av gigantiska topplistor tänker jag på detta. Att besöka en bokhandel bör vara en upplevelse i sig, oavsett om du kommer för Kinsellas senaste pocket eller det nya numret av Granta. Att direkt vid entrén bli mött av tio bästsäljare är ungefär som att säga ”Stopp! Gå inte längre!” Detta sätt att skylta böcker menar jag aktivt motarbetar ”browsing” – det hindrar kunden från att dras in, att upptäcka och uppleva.
Idén om att göra det lätt för kunden innebär ibland att göra kunden en otjänst. Det händer att en kund inte direkt hittar vad de kom in för hos oss, men som tur är finns vi ju där för att guida och visa. Det är inte heller något negativt att kunder ibland behöver be om hjälp. Tvärtom uppmuntrar det till kontakt och diskussion. Och i de flesta fallen leder ett unikt sätt att organisera böcker på till att samma kund också plockar upp något mer, helt oplanerat. ”Konsten att gå runt och titta”. Det har inte riktigt samma genomslagskraft. ”Botanisera” är i så fall bättre. ”Jag älskar att gå runt och botanisera, därför föredrar jag boklådor framför Amazon!” Av någon anledning känns det viktigt att ha ett verb. Det ger liksom debatten mer substans. Jag önskar att man som bokhandlare inte hela tiden måste motivera sin existens. Men så är det. Så låt oss visa vad fysikalitet verkligen innebär, genom att bjuda in till världsklassiga möjligheter att browsa, botanisera, och gå runt och titta.
Vad tyckte du om artikeln?