Boken står stadigt

Carina Jönsson om pandemins påverkan på bokbranschen.

Publicerad

Den här katalogen innehåller fler sidor bokutgivning än den katalog över sommarens böcker som vi gav ut förra året. Titlarna får breda ut sig mer, ta plats!

Och brett ut sig har boken även gjort under det senaste året – pandemiåret som det lite slitet kanske får kallas. Boken har stått stark. Det vet vi helt bombsäkert då den totala bokförsäljningen ökade och det med besked – 8,7 procent. Vi får gå tillbaka till när bokmomsen sänktes 2002 för att se en sådan rekordökning. Det är faktiskt helt, helt fantastiskt. Ljudboken fortsätter sin väg framåt och fortsätter att växa, med allt vad det innebär, men också den tryckta boken håller sin ställning och försäljning, även om det under året skedde en stor kanalförskjutning från fysisk bokhandel till nätbokhandeln.

I början av pandemin var vi nog alla lite oroliga över vad som komma skulle. Alla förberedde sig på en krasch – som inte kom. Och jag tycker att det diskuteras böcker överallt. Det finns en nyfikenhet kring branschen, utanför branschen, som jag inte har sett de senaste åren. Men det dras också slutsatser hej vilt. Jag har den senaste tiden fått frågor som: Fysisk bokhandel tappade 19 procent 2020, försvinner boklådorna nu? Är bokrean död? Kommer strömningstjänsterna göra att bara genrelitteratur ges ut i Sverige i framtiden?

Det är så klart omöjligt att dra slutsatser på hur branschens framtid ser ut genom att stirra sig blind på 2020 års siffror. Det är självklart att en pandemilag som rekommenderar ett visst antal personer i butik och helst vill att folk ska stanna hemma, gör att fysisk bokhandel tappar. Men butikerna kommer att hämta sig. Alla fysiska bokhandlare kommer inte att finnas kvar, men de duktiga och de som ligger på rätt lägen kommer att göra det. Och nej, bokrean är inte död för att fysisk bokhandel tappade försäljning under pandemin och nej, det kommer inte endast ges ut genrelitteratur på strömningstjänsterna, men man måste vara väldigt vaksam och fortsätta diskutera ersättningar till upphovsmän och konkurrensen.

Vi har under många år pratat om folks tid som det boken konkurrerar med. Hur ska man hinna läsa om man har flera tv-strömningstjänster, lyssnar på podcasts och så vidare. Under pandemin har vi haft mycket av just tid. Och de flesta av oss har haft mycket mer tid att lägga på att lyssna, läsa och titta. När pandemin ger med sig kommer vi alla vilja ut och umgås och socialisera igen. Då får vi se hur läsbeteendet förändras. Om det gör det. Vi verkar ha ett sätt att alltid hitta till litteraturen – och vi älskar den – det har pandemin bevisat.

Powered by Labrador CMS