Snedvriden konkurrens i ljudboksbranschen

Nyligen godkände EU att medlems­länderna kan välja att sänka momsen även på digitala böcker, eller »books on all physical means of support«. Fredrik Reinfeldt kommenterade i SvB att »vi är glada att...

Publicerad

Nyligen godkände EU att medlems­länderna kan välja att sänka momsen även på digitala böcker, eller »books on all physical means of support«. Fredrik Reinfeldt kommenterade i SvB att »vi är glada att ha fått den här öppningen«, men att det sannolikt inte fanns utrymme i budgeten.

För Sveriges del handlar en momssänkning från 25 till 6 procent för digitala böcker om en årlig momsförlust för staten på mindre än 3 miljoner kronor, knappast något som skapar oreda i statsfinanserna.

Om regeringen säger nej till att sänka momsen säger man samtidigt nej till teknikutveckling, småföretagande, arbetstillfällen, miljövänlighet, kulturspridning och en minskning av illegal fildelning.

Teknikutveckling i ljudboksbranschen är idag synonymt med en övergång från miljöbelastande fysiska format till digitala format. Småföretag (Storytel, Elib, Ztorm m.fl) har utvecklat de digitala tjänster som distribuerar ljudböcker via datorn eller direkt till mobiltelefonen.

Vi skapar gemensamt arbetstillfällen och hjälper förlagen att sprida kulturen till svenska folket. Upphovsmännen blir kompenserade för sitt arbete, något som bekant inte sker vid fildelning.

Genom att sänka momsen även på digitala ljudböcker får vi en sportslig chans att etablera en fungerande marknad för dem i Sverige. Om däremot konkurrensen i ljudboksbranschen även fortsatt snedvrids till förmån för miljöbelastande fysiska format kan detta inte ske.

Om inte momsen på digitala ljudböcker sänks är detta det ultimata beviset på att regeringen inte lever som den lär och det kommer samtidigt vara ett självmål för ministrar på såväl närings-, kultur-, miljö- och finansdepartement.

Gör det som är rätt, sänk momsen på digitala ljudböcker till 6 procent!

Jonas Tellander

VD och Grundare Storytel

Powered by Labrador CMS