Vårens Böcker 2024 Barn & Ungdom

Amelie Nörgaard

Mitt första ligg / Rabén & Sjögren

Foto: Ella Knez

Varför är det så svårt att prata om sex? Jag vrider mig av pinsamhet bara jag tänker på ämnet. Men så får jag höra att så många unga far illa i olika sexuella situationer. Att framför allt tjejer inte vet att sex även är till för deras njutning. Att många upplever att den enda platsen att gå till, för att få reda på hur sex funkar, är porren. Det är så lättillgängligt, bara ett knapptryck bort. Hela bilden av vad sex egentligen handlar om blir skev. Vad hände med de pirriga förväntningarna, fumligheten och fnisset? Sex ska ju vara mysigt, roligt, fint och spännande. Inte hårt, kallt och fullt av krav och prestationsångest.

Jag är väldigt långt ifrån att vara sexexpert, men jag har jobbat med tonåringar i många år, som manusförfattare och regissör. Det är viktigt för mig att vara lyhörd inför den värld de befinner sig i. Dessutom minns jag mycket väl hur det var så där i början.

Tänk om jag hade haft en bok som berättat om sex på ett roligt och lättsamt sätt. Då tror jag att alla de där första trevande åren hade varit enklare. När mina vänner började kyssas med tungan, lekte jag fortfarande med Barbie (i smyg). Fatta stressen!

I den här boken berättar ungdomar i olika åldrar om sina första sexerfarenheter - vi får läsa om killen som motvilligt har stånd hela tiden, tjejen som vaknar av att hon fiser på sin killes ben och så är det hon som blev kär i en mössa. Boken innehåller också tips och trix om hur man vet om någon gillar en, hur man tar av en BH och vad som är smart att INTE säga under sex till exempel: ››Du luktar som min morfar!‹‹

Jag hoppas att läsaren ska känna att det är okej att inte ligga, även om vännerna gör det, att det är okej att prova sig fram för att känna vad man tycker om, både vad det gäller beröring och sexuell identitet. Och framförallt – att man får säga NEJ precis när man vill, även mitt uppe i sexet.

Det har inte varit okomplicerat att skriva en bok om sex, eftersom jag inte är expert. Men jag tror att den behövs. Det är jobbigt att ens tänka på att ungdomar funderar på sex. Ännu värre att de en dag antagligen ska ha det! Men det kommer förmodligen att ske, vare sig vi vill eller inte. Då hoppas jag att den här boken kan vara en trygg (om än oerhört pinsam) vän att vända sig till. Allt är okej, så länge du är snäll.

Powered by Labrador CMS