Vårens Böcker 2024 Vuxen Facklitteratur

Anna Sander och Josephine Appelqvist

Sanna berättelser om vägen ut ur prostitution / Harper Collins Nordic

Foto: Lukas Lennse
Foto: Lukas Lennse

Carina har en mängd saker att fundera över, men bara en att ta ett beslut om. Hon går fram till balkongdörren och tittar ut. Månen svävar på himlen, långt ovanför innergårdens stadsplanerade björkar. Träden vinkar till henne med sina nakna grenar. Hon försöker andas, men det är svårt. Hon vet vad hon måste göra, börjar landa i det. Hon behöver inte stå ut längre, får ge efter för den längtan som drar och sliter i henne. Hon får ge upp. Det gamla pendeluret i vardagsrummet visar att klockan snart är ett. Det är becksvart i alla fönster runtomkring. Det plingar till i mobilen och displayen lyser upp.

››Snälla svara! Varför ringde du inte som du lovade?‹‹

Carina har svårt att samla tankarna men formulerar ändå ett meddelande.

››Förlåt jag orkar inte mer.‹‹

Carina går in i badrummet och öppnar spegelskåpet. Hon plockar ner en av medicinburkarna som står på översta hyllan och tömmer hela innehållet i ena handen. Sedan går hon ut i köket och tar fram ett glas, fyller det med vatten och går ut till vardagsrummet. Hon tittar ut genom det stora fönstret. En ensam gatlykta lyser upp asfalten på marken nedanför och i skenet från lampan ser hon hur björkarnas grenar sträcker sig mot henne i den hårda vinden. Det är som om de vill hejda henne, ropa: ››Nej, gör det inte!‹‹ Sekunden efter sväljer hon alla tabletterna på en gång. Hon sätter sig i fåtöljen och känner hur tröttheten successivt omfamnar henne. Sedan blir det svart.

Carina är en av de hundratals kvinnor som utnyttjats i prostitution och som vi mött genom åren. Hennes och många andra kvinnors tragiska livsöden skildras i vår bok Sanna berättelser om vägen ut ur prostitution. Här får ni möta starka och gripande berättelser om kvinnor som själva genomlevt den svenska sexhandelns mörker, och få en inblick i hur delar av Sveriges skuggsida ser ut idag.

Boken skildrar även vår ideella organisation Talita och dess 25-åriga historia. Hur två personer och en gammal SL-buss blev startskottet till en verksamhet som inte bara gett ringar på vattnet i Sverige utan också över länder i hela världen.

Talita hjälper kvinnor ut ur prostitution, pornografi och människohandel och in i ett fungerande liv. Vår bok visar hur en människa med rätt stöd kan resa sig ur en till synes omöjlig situation och återigen hitta sitt värde som människa.

Blir du nyfiken på hur det gick för Carina? Ta då del av Sanna berättelser om vägen ut ur prostitution som finns ute i januari.

Powered by Labrador CMS