Sommarens Böcker 2024 Barn & Ungdom

Anna Sommansson Richter och Farah Abadi

Historien om Sverige med Farah 1 / Bonnier Carlsen

Foto: Stefan Tell

Vi fick kontakt under våren 2023, när Anna skulle göra versionen för barn i SVT:s projekt Historien om Sverige.

Farahs lärare hade en gång sagt "Historien går om och om igen", och det hade etsat sig fast. Det var en mäktig känsla att veta att det hon lärde sig av dåtiden var en viskning om framtiden. Länge tänkte Farah att det var historielärare hon skulle bli. Men det blev annat: relationsprogram och Morgonpasset på P3, Karlavagnen och Ring så spelar vi på P4 varvat med otaliga programledaruppdrag på SVT. Men när mejlet kom om att vara programledare för ett historieprogram för barn var svaret självklart. Hon tackade ja direkt.

Anna har jobbat på SVT Barn i mer än 20 år med att spegla barns verklighet och fantasivärldar. Att skapa innehåll som möter törsten efter identifikation och suget efter att få veta och förstå, såväl som lusten till lek och fantasi, är en aldrig sinande drivkraft i arbetet med innehåll för en barnpublik. Anna jobbar med olika genrer – drama, underhållning, humor – men har alltid känt en alldeles speciell kärlek till vetenskap och fakta. Med uppdrag som Hjärnkontoret, REA, Myror i Brallan och Maxat så har intresset för att fånga upp barns behov av att förstå sin omvärld bara växt.

Att nu tillsammans ta detta historieprogram Historien om Sverige med Farah vidare in i bokform känns enormt roligt.

Vi pratar mycket om utmaningen och det lustfyllda i att få barn att hänga med in i något komplext och att utvidga världen för och tillsammans med barn. När det lyckas, när vi känner att vi har fångat deras uppmärksamhet och nyfikenhet, då blir det glasklart varför det är det här vi vill göra.

Powered by Labrador CMS