Vårens Böcker 2024 Barn & Ungdom

Bland drakar och dragqueens

Bland drakar och dragqueens - Sagobok / Natur & Kultur

Foto: Peter Knutson

Bland drakar och dragqueens grundades 2017 i samarbete med Stockholms stadsbibliotek och var först i Sverige med idén om sagostunder för barn genomförda av dragshowartister. Sedan dess har vi turnerat oavbrutet i Sverige och Finland, med över 150 föreställningar om året, och vuxit till Nordens största dragshow-teatersällskap för barn, unga och vuxna.

Vårt mål är att väcka läslust och motverka utanförskap, genom mötet mellan konstformen dragshow och sagornas förtrollade värld. Sagor slår an något universellt mänskligt, som barn från alla möjliga bakgrunder kan känna igen. För oss handlar det inte bara om att väcka barnens nyfikenhet inför sagorna, utan om att också skapa inkluderande möten av samhörighet och glädje, som visar att alla får vara som de vill.

Genom åren har vi dock utsatts för en både hat och ett flertal nazistattentat. Det är fruktansvärt att det sker, men hittills har vi trots allt aldrig ställt in en enda föreställning. I stället sätter vi ner klacken och står emot. För oss är publiken viktigast av allt. Att de också fortsätter att komma man ur huse till våra sagostunder och föreställningar visar att kärleken, glädjen och sagorna vinner över hatet.

Efter sex års turnerande med sagostunder för mer än tiotusentals barn så är det nu äntligen dags att släppa vår första egna sagobok! I skrivandet av boken har vi tagit vi med oss vår erfarenhet från sagostunderna och mötena med barnen. Det är deras nyfikna frågor och perspektiv som har inspirerat oss att skriva vår bok. Till dem och alla andra sagoälskare vill vi skapa berättelser fyllda av glädje, spänning och humor, men också av allvar och eftertanke.

I vår sagobok har vi tolkat tre klassiska sagor: Askungen, Hans och Greta, och Rödluvan och vargen, för att berätta om barns och ungas verklighet i dag, om mobbing och utanförskap, men också om hopp och försoning. Sagoboken, liksom allt vårt arbete och de många sagostunderna, handlar om fantasins kraft till förändring och om att väcka känslan av att allt är möjligt. Ett underbart exempel på det är en liten flickas reflektioner efter en sagostund i Hallstahammar:

››Eftersom du får vara prinsessa så får jag vara enhörning. Jag har förstått det nu.‹‹

Bland drakar och dragqueens består av grundaren och regissören Petter Wallenberg och de tre kända svenska dragshowartisterna Inga Tvivel (Jan Ericson), Björta (Björn Törnblom) och Tant Henrik (Henrik Johansson). Artisterna är alla professionella skådespelare från Sveriges största teaterscener som Kungliga Operan och Stadsteatern, samt utbildade och yrkesverksamma lärare och pedagoger.

Powered by Labrador CMS