Vårens Böcker 2024 Vuxen Skönlitteratur

Carina Englundh

Skuggor av familjen / Lava

Foto: Privat
Foto: Privat

I boken väcks smärtsamma hemligheter till liv genom ett brev från huvudpersonen Jennys döende mamma. Det är en virvelvind som ställer allt på ända för denna framstående affärskvinna och hängivna mor till två. Hon möter en inre resa som avslöjar en komplex labyrint av svek, långvariga familjehemligheter och förrädiska relationer som präglat hennes liv. Med en psykolog vid sin sida ger hon sig hän och utforskar det traumatiska förflutna med hopp om förståelse och läkning. Hennes största utmaning blir att våga släppa taget om det förflutna, förlåta och omfamna en oviss framtid med nyfunnen insikt och frigörelse från den smärta som länge plågat henne.

Att använda humorn som mitt försvar har alltid varit en del av mig – en sorts stötdämpare i mitt liv. Kanske är 'Feelgood med sorgkant' den bästa beskrivningen av min debutroman. För över femton år sedan, när jag fördjupade mig i psykologistudier och genomgick nittio timmars egen terapi, såddes fröet till romanens idé. Den insikten att obearbetade barndomsminnen präglar våra dagliga beslut och att lösa dessa knutar var en ögonöppnare. Ingen av oss är perfekt, men ändå strävar vi efter kärlek och acceptans. Det vackra ligger i vår ofullkomlighet – en tröst i att vi alla bär på brister. Skrivandet har varit en ovillkorlig vän, närvarande både i mitt yrkesliv och privat. Förmodligen är det min egen form av självterapi.

För mig är humorn viktig – den agerar som en befriande kontrast till bokens skuggor av mörker och förhoppningsvis som en tråd av hopp och optimism. Kreativiteten i skrivandet tillåter mig att utforska fantasins djup och fånga läsarens identifikation.

Relationer ligger i centrum för mina berättelser och ger mig inre frid. Jag njuter av skapandeprocessen; jag lever med karaktärerna och deras värld.

Livet bjuder på glädje och sorg, och mitt mål är att stanna inom lyckans sfär så länge som möjligt, att känna nuets rus så starkt att allt annat bleknar. Men dessa ögonblick är sällsynta, och den intensiva lyckan är kortvarig – vemodigt och vackert på samma gång.

Jag älskar vardagen, att spendera tid med dem jag älskar och att arbeta med meningsfulla projekt. Att leva här och nu. Rikedom, status eller arbete betyder egentligen väldigt lite för människors sanna lycka. Att samtala med mina barn och nära vänner är viktigt för mig. Att dela erfarenheter och kunna ge tröstande eller uppmuntrande ord som kan få någon att växa. Jag hoppas att min berättelse kan beröra och väcka tankar och reflektioner över sina egna liv.

Tiden går snabbt och på ett sätt som är rättvist för alla.

Powered by Labrador CMS