Sommarens Böcker 2024 Barn & Ungdom

Hjalmar Dahlqvist

Skogsmusen och alla färger / Lilla Piratförlaget

Foto: Privat

Jag hade aldrig tänkt tanken på att skriva en barnbok tills för två år sedan när min flickvän Ida, som redan är en etablerad bilderboksförfattare, föreslog att vi skulle göra en bok tillsammans. Jag tyckte genast att det lät som en kul idé och blev inte avskräckt av att jag saknade erfarenhet. Istället kändes det lustfyllt att ta mig an ett nytt område. Eftersom vi båda arbetade heltid var det mest på helgerna vi ägnade oss åt projektet, men jag tänkte ständigt på olika bokidéer och kom ofta med förslag till Ida. Förr eller senare brukade förslagen hamna i papperskorgen, men till sist hittade vi några idéer som vi arbetade vidare med. Men då hände något som fick oss att sätta allt på paus.

Den 6:e december 2022 föddes min och Idas dotter Irma, den mest fantastiskt fina, roliga, gulliga lilla unge man kan tänka sig, och vi dök rakt in i bebisbubblan. Men sakta återvände vi till världen utanför, jag återgick till mitt jobb och plötsligt hade det blivit februari. Det innebar att vi skulle åka till Skärhamn där Idas bilderböcker ingick i en utställning på Nordiska Akvarellmuseet. Efter en mysig helg, där vi sett många fantastiska bilderböcker, bestämde vi oss för att komma igång med bokprojektet igen. Samtidigt var vi inte lika flexibla och utvilade som tidigare och nu verkade böckerna vi påbörjat ta alltför lång tid att slutföra. Men så hade jag under en tid spånat på en bok som introducerade färger, en tanke jag fått när jag sett min systerdotter Sally sakta men säkert lära sig färgerna. Utfallet blev ett utkast till en bok där läsaren upptäcker färger tillsammans med en skogsmus, en idé som nu passade oss perfekt!

Med tiden som vi utvecklade berättelsen fastnade vi alltmer för den nyfikna skogsmusen och det dröjde inte länge innan vi presenterade idén för Lilla Piratförlaget. Nu är boken Skogsmusen och alla färger äntligen färdig och utkommer i maj 2024. Jag känner mig oerhört stolt över att jag och Ida lyckats göra en väldigt fin bilderbok. Det har behövts mycket planering och vi har växelvis ställt upp för varandra när den andra behövt ägna tid åt boken. Bitvis har det varit krävande, i synnerhet när oväntade saker kommit i vår väg, men framför allt har vi haft kul tillsammans. Jag hoppas verkligen att jag får göra fler böcker med Ida framöver.

Powered by Labrador CMS