Höstens Böcker 2024 Vuxen Skönlitteratur

Johanna Aaw och Mia Lundström Charlot

I skuggan av obelisken / Southside Stories

Foto: Emma Didring

Tänk dig att ha Paris pampiga monument och platser alldeles för dig själv. Att strosa runt på ett folktomt Champs de Mars och låta dig omslutas av Eiffeltornets väldiga järnfötter. Promenera längs de helt öde stenkajerna utmed Seinefloden. Korsa Place de la Concorde utan att möta en själ. Vem som helst som får för sig att ta en promenad i centrala Paris runt klockan två en helt vanlig tisdagsnatt kan få uppleva det här. Det är kanske inte helt riskfritt, men vi kan lova att det är magiskt – för vi har faktiskt gjort det.

Vi har rest ihop, festat ihop och till och med bott ihop. Vi har följt varandra genom både glädje och smärta och nu har vi skrivit en bok ihop också! Efter tjugofem års vänskap och en gemensam medelålderskris (vilka drömmar har vi uppnått, egentligen?) föddes idén om att skriva något tillsammans. Och när idén väl slog rot, gick den inte att släppa.

Redan från början visste vi att det skulle bli en deckare och att vi ville skriva en mångbottnad historia, där läsaren själv får lägga pusslet. Det blev en kriminalhistoria, fylld av mörker och hemligheter, som utspelar sig mellan Frankrike och Sverige, länder som vi båda två har bott i och älskar.

Även om vi trivs med våra liv finns längtan till det andra landet alltid där. Kulturen. Människorna. Stämningen. Hur hade våra liv sett ut om vi inte hade flyttat/flyttat hem igen? I dag bor Mia med man och barn i Lille i Frankrike och jobbar med HR på franska skolverket, medan Johanna lever som singel i Göteborg och jobbar med marknadsföring av hissar.

Skrivandet har gett oss möjlighet att uppleva båda länderna samtidigt och tack vare våra karaktärer har vi fått chansen att leva fler liv än vi någonsin trodde var möjligt. Vi skriver på kvällar, helger och stulna stunder och hela vårt samarbete sker på distans. Det kan låta utmanande, men det är faktiskt mycket enklare än man kan tro.

Nyfikenheten för människor och vad som formar deras livsöden är en av de starkaste drivkrafterna bakom vårt författarskap. Att skapa persongalleriet till vår första bok är bland det roligaste vi någonsin har gjort. För att inte tala om hur spännande det är att hitta på vilken vändning handlingen ska ta härnäst. En bok, två böcker, tre böcker … Våra karaktärer kan leva länge än och det går alltid att skapa nya. Det blir många liv att uppleva. Och ännu fler historier att skriva.

Powered by Labrador CMS