Vårens Böcker 2024 Vuxen Skönlitteratur

Julia Malmsten

En uppoffring för oss alla / Ekström & Garay

Foto: Jonathan Asko
Foto: Jonathan Asko

Samhället som det ser ut idag, är som ett hav av förändring. Man vet aldrig vad som ska hända härnäst. Hur stora vågorna som kommer emot en egentligen är eller ifall de faktiskt är säkra att simma i. Särskilt under de senaste åren har livet varit fyllt med oväntade äventyr och nya förändringar, på både en allmän och personlig nivå.

Genom dessa tider har skrivandet erbjudit mig en röd tråd, något som varit ständigt och stabilt i en annars så härlig men varierande vardag. När folk frågar hur jag kom på idén att skriva boken En uppoffring för oss alla eller varifrån jag fick inspirationen, brukar jag säga att boken skapade sig själv. Jag var bara den som skrev ner texten. För det var något märkvärdigt med processen. Inte en enda gång under tiden jag skrev boken kände jag att jag inte visste vad som skulle hända härnäst, tvärtom kändes det som att möjligheterna var oändliga. Det kändes som att någon berättade historien för mig och jag bara antecknade allt så snabbt jag kunde, så jag inte skulle missa något, och att jag först därefter kunde läsa vad som faktiskt skrivits. Ibland blev jag tvungen att skriva ner allt på ett papper bara för att få ordning på alla tankar som kom.

Den kaotiska och mystiska värld jag sakta men säkert fick se växa fram, fascinerade mig och underhöll med sina lustiga karaktärer och oväntade vändningar, på ett sätt jag aldrig hade förväntat mig. Inom de flesta andra kreativa områden har jag alltid haft en känsla av att vara begränsad. Med film är det budgetar, rekvisita och miljöer. I skådespeleri är det den enstaka karaktär som valts ut för dig, och hans eller hennes drag. Inom konsten är det material, färger och redskap. Men i författarskapet och skrivandet har jag funnit en sorts frihet där jag kan skapa utan begränsningar. Det är som att jag under skrivandet stiger in i en virvelvind full av makalösa historier och liv.

Att både kunna förlora och finna sig själv i skapandet är något som är både vackert och oförklarligt, men det är något jag knappt kan bärga mig att få uppleva mera av.

Powered by Labrador CMS