Sommarens Böcker 2024 Vuxen Facklitteratur

Lisa Wallén

Cool Cats' Hot Dogs - inte en vanlig korv med bröd / LB Förlag

Foto: Malin Mörner

När andra barn ville bli cowboy, polis eller veterinär ville jag öppna restaurang. Genom en blandning av att vara naiv och målinriktad, lite tur och hjälp längs vägen och massor med hårt arbete lyckades jag.

Jag har jobbat på alla positioner inom restaurangbranschen: i disken, som hovmästare och till sist i köket. Tack och lov – jag älskar det. För att backa upp min erfarenhet började jag studera på hotell- och restaurangprogrammet vid universitetet Glion Institute of Higher Education i Schweiz. Efter det flyttade jag till London och bara något år senare öppnade jag min första restaurang Lisa’s på Portobello Road i Notting Hill. Vårt koncept var svenska tapas med en twist och i lokalen spelades det jazzmusik live varje kväll! Det var alltid fest och gästerna var härliga och färgstarka.

Under tiden i London växte mitt intresse för street food. Runt varje hörn såldes smakrika rätter från olika länder och matkulturer som serverades ”to go”. Jag insåg att det var sådan mat som jag ville laga – utan regler och gränser – samtidigt som jag ville hitta en koppling till mitt ursprung i Sverige och min älskade hemstad Göteborg.

I Göteborg är korv med bröd bland den vanligaste, och kanske populäraste, rätten att äta just ”to go”. Så även för mig. Under ett besök i Sverige satt jag med en hot dog i handen, njöt av att vara hemma och tittade på måsarna som hoppade runt på trottoaren. Då kom jag på det, jag ska servera korv med bröd som är inspirerade av mina resor till världens alla hörn. Maffiga, lyxiga hot dogs med vällagade toppings och sidorätter. Inte en vanlig hot dog utan något annat, och så kom namnet Cool Cats till.

Nu är det snart ett decennium sedan jag startade konceptet Cool Cats’ Hot Dogs, vilket började som en foodtruck och nu är en restaurang i Chamonix. Så dags för en kokbok!

Powered by Labrador CMS