Vårens Böcker 2024 Barn & Ungdom

Madelene Berlin

Drömmarnas land / Ekström & Garay

Foto: Jimmy Berlin
Foto: Jimmy Berlin

Madelene Berlin heter jag. Jag är 36 år gammal och bor med min make och sjuåriga dotter i ett mindre samhälle på västkusten. Jag är legitimerad arbetsterapeut och arbetar på dagarna inom primärvården, på en rehabmottagning.

Barnboken Drömmarnas land är min debutbok. Drömmarnas land började växa till liv när vår dotter kom till världen. Jag började sjunga för henne de kvällar som hon hade svårt att somna, och genom sångerna började en helt ny värld, Drömmarnas land, att växa fram. Under de kommande åren växte antalet berättelser med varje ny sång hon ville höra. När vår dotter blev lite äldre och lärde sig prata, började hon också önska innehållet i sångerna som jag sjöng. Genom alla önskemål hon har haft och alla idéer hon bidragit med, har många olika sånger och nya sagor om Drömmarnas land, vuxit fram.

För ungefär två år sedan kände jag att sångerna om Drömmarnas land blev alltmer sällsynta här hemma, men jag ville ändå att dessa sånger skulle få leva kvar, trots att dottern blir äldre och växer upp. Det var då som jag började skriva ner sångerna till olika berättelser, och äventyren fick fortsätta i skriven form i stället. Bokens huvudperson Marilla har samma namn som vår dotter har som mellannamn. Jag ville behålla närheten till vår dotter när jag började skriva ner sångerna till sagor, och till de stunder under hennes uppväxt som sångerna sjöngs.

Att skriva en bok har alltid funnits med mig, ända sedan jag själv var barn, och tanken på att det jag nu skriver kan glädja andra familjer och framför allt barn, väckte min gamla dröm till liv. Jag beslutade att skicka in mitt manus till ett bokförlag. När svaret kom tillbaka och jag fick höra att de ville samarbeta med mig, insåg jag att min dröm kommer att uppfyllas. Jag fick då själv uppleva en resa till Drömmarnas land, och fick se den underbara värld som Marilla fick vandra genom under varje sång som sjungits.

Boken handlar om flickan Marilla som vill höra sagan om Drömmarnas land när hon har gjort sig färdig för sängen, och det är dags att lägga sig och sova. I boken berättas varje saga och äventyr av en nära och kär person till Marilla. Vissa av sagorna baseras på dotterns liv och återspeglar händelser som hon har upplevt i verkligheten under sin uppväxt, såsom när hon efter ett litet snedsteg på en hög ställning, bröt armen. Andra berättelser är helt påhittade historier.

För i Drömmarnas land gör man vad man vill, men det är definitivt aldrig tråkigt...

Powered by Labrador CMS