Ibland undrar jag hur sjutton det gick till att just jag av alla personer nu har skrivit en kokbok? Jag som inte ens GILLADE att laga mat … Som fick en enda uppgift inför studentfesten och lyckades med konststycket att bränna alla 40 bake off-baguetter.
Det är tur att saker kan förändras. Det är en himla tur att det aldrig är för sent att lära sig något nytt. De senaste åren har mitt matintresse verkligen öppnat nya dörrar. Nyfikenheten och lusten att prova nya grejer ökar för varje dag som går. Det bästa? Att man som glad amatör har så otroligt mycket att upptäcka!
Jag brukar säga att det finns så många som är så mycket bättre på att laga mat, baka, eller blanda drinkar än jag. Men mitt mål har aldrig varit att bli bäst. Mitt mål har varit att inspirera till enkel och god mat som känns rimlig att klara av i vardagen. Vår kära vardagsmat är så otroligt viktig, trevlig, och ibland stressande. Framför allt är det så svårt att komma på vad tusan man ska svänga ihop. Men när maten väl står där på bordet, färdig att avnjutas, så får vi också en stund att gå igenom dagen, landa eller bara sjunka ner i soffan och kolla på en bra serie.
För min del har det varit viktigt att inte lägga ribban för högt. Jag tror att just acceptansen för det enkla har öppnat upp för något större. Den sänkta ribban har på något rörigt sätt samtidigt höjt ribban. Hänger du med? För mig skulle det aldrig fungera att sätta kravet att allt ska vara 100 % hemlagat hela tiden. Herregud, jag blir skrämd och stressad av bara tanken. Hoho, ett liv ska levas samtidigt.
Det är liksom ingen katastrof om man köper en bea på burk, färdig teriyakisås eller potatisgratäng på påse. För kanske är det just det som kan göra att övriga delar helt plötsligt blir roliga? Som väcker glädjen i köket till liv. Att man inte övermäktigt behöver stressa runt som en yr höna bland kastruller och ugnar samtidigt som man ska hjälpa barnen att hitta rätt färg på legobiten. Den där burken bearnaisesås är kanske precis det som gör att du i stället känner en harmoni när du gör din egen potatisgratäng? Eller kanske det är den färdiga teriyakisåsen som gör att du tar steget och tar dig an helt nya smaker och rätter i vardagen?
Kvällen innan den här texten skrevs så slog jag livets första egna bearnaisesås. Den blev långt ifrån perfekt, men jag kände mig faktiskt lite stolt när jag stod där och vispade i kastrullerna och den på något mirakulöst sätt höll ihop. Det blev gott. Det var kul! Vad jag serverade till? Frysta, färdiga pommes såklart. Den sänkta ribban producerade samtidigt en hemslagen bea och det är sjutton inte pjåkigt.
Jag hoppas att den här boken kommer att inspirera många att testa nya saker, alldeles oavsett vilken nivå man har på sin matlagning. Att boken kan göra vardagsmatlagningen lite enklare och helgmiddagen lite roligare.
Man skulle kunna summera det med: Gör det gott – inte komplicerat!