Vårens Böcker 2024 Barn & Ungdom

Martin Steén Burmeister

Katten som försvann till skogs / Ekström & Garay

Foto: Martin Steén Burmeister
Foto: Martin Steén Burmeister

Jag minns när jag skrev en berättelse i svenskan, andra året på gymnasiet. Berättelsen skulle innehålla fem A4 sidor. Jag skrev 5 meningar om en loppa och en lus. Minns inte vad jag skrev men att det var en bra berättelse. Tänkte att det inte skulle gå, men jag gav det ett försök och lämnade in den till svenskaläraren. Efter en stund bad hon mig komma fram till katedern. Jag berättade att jag inte kunde göra den bättre. Hon skrattade och sa: ››Du har en livlig fantasi, och du har rätt, den kan inte bli bättre så du får ett VG+. Hade den varit lite längre så hade du fått MVG, men jag kan inte ge det för den är lite kort, men det bästa jag läst på länge‹‹. Lyckan att veta att det räckte med en så kort berättelse fick mig att inse vilken fantasi jag har.

Jag har alltid varit en dagdrömmare med livlig fantasi. Den har varit en pelare i många olika sekvenser och vägval i mitt liv och har aldrig försvunnit. Jag kanske tystade ner den ett tag eftersom jag hade andra saker i livet som just för tillfället behövde min uppmärksamhet mera, men fantasin lockade alltid på mig. Har alltid gillat att skriva och använda fantasin till att skapa. I mina tankar och minnen finns en vacker värld där jag kan skapa vad jag vill, hur och som jag vill. Det fanns något som ville komma ut och när jag blev pappa lät jag det komma fram mer. Då fick jag ta fram min barnsliga sida igen och låta fantasin flöda, när jag började berätta sagor för mina barn.

Nio år har gått och kreativiteten att hitta på sagor till mina barn har aldrig sinat. Den fortsätter att skapa berättelser som får mina barn att skratta, lyssna och känna att man kan använda sin fantasi till att skapa vad man vill, och allt kan bli hur roligt, skrämmande, äventyrligt eller sorgligt som helst.

Livet blir annorlunda när man får barn. Man vill ge dem en del av sig själv, en del som de kommer ihåg. När de tänker på mig vill jag att de ska tänka på kvällarna när vi skrattade tillsammans. När vi hittade på sagor om olika saker eller situationer, där de fick bestämma vilka karaktärer som skulle vara med, och där jag sedan utifrån deras idéer, skapade sagor. Att de fick känna att vi var i samma fantasi, på samma tanke och i samma lycka av skapande, där vi delade vår energi. Detta vill jag också dela med mig av till andra. Ge lycka, glädje och spänning till andra barn.

Mina döttrar tyckte att jag skulle skriva ner sagorna, och dessa sagor har sedan blivit till denna bok.

Bakom Katten som försvann till skogs döljer sig en charmig, hjärtvärmande, klassisk och spännande saga om katten Misse. Hur han vaknar upp på sängen, och under dagen hamnar på sitt livs äventyr. Han tappar bort sig i skogen när han jagar en fjäril och vet inte vart han hamnat, mer än att han står i skogen. Fjärilen som han jagat är borta. I skogen träffar han på många roliga karaktärer, i en passande och bekant omgivning för barn.

Detta är mitt bidrag till att få barns fantasi att komma fram och att väcka läslust och fantasi hos kommande generationer.

Powered by Labrador CMS