Höstens Böcker 2024 Vuxen Facklitteratur

Mattias Heikki och Jan Melle

Handbok för idrottsföräldrar / Ordfront

Foto: David Gustafsson

Mattias: När min lilla son gjorde sitt första mål blev han så otroligt glad. Hans första reaktion var att vända sig mot mig. Det var min bekräftelse han sökte. Såg du, pappa? Ja, det gjorde jag. Och jag hade inte velat missa det för allt i världen. För när våra blickar möttes överfördes glädjen till mig. Där mångdubblades den och blandades med all den kärlek som jag känner för mitt barn. Den kombinerade känslan blev kraftig. Den golvade mig, gjorde mig tårögd. Där och då förstod jag vilka starka familjeband som idrotten kan bygga. Jag tänkte, det här måste alla föräldrar upptäcka.

Jan: Idéerna virvlade inom mig. Om barnuppfostran, talangutveckling, om att göra nytta för Idrottssverige. Det var som om mina tankar bankade och ville ut. Vad skulle jag göra? Starta en egen fotbollsskola? Nej, det är ett för stort projekt. Skriva en bok? Ja, lysande. En handbok för idrottsföräldrar skulle kunna göra alla mammor och pappor varmare, smartare och bättre. Mer tålmodiga och förstående. Mindre hetsande och pressande. Med andra ord, ämnena fanns där – men än så länge låg allt huller om buller, jag kunde behöva hjälp.

Så vilka är vi? Jan Melle växte upp i Husqvarna. I dag är han utvecklingschef i IFK Norrköping, har varit fotbollstränare i snart tjugo år, arbetat som huvudtränare för klubbar från division fyra upp till division ett och även som lärare i många år. Men framför allt är han pappa till tre fotbollsspelande barn: Sharokin, Ankido och Sina.

Mattias Heikki är gruvarbetarson, uppvuxen i Kiruna. Han har arbetat som journalist i tjugofem år. Karriären inleddes på Norrbottens Kuriren och fortsatte på västkusten och Sportbladet i Stockholm och vidare till Norrköpings Tidningar. Mattias har nu varit ideell ledare inom fotbollen i åtta år. Men framför allt är han pappa till två fotbollsspelande pojkar: Aron och Einar.

Så satt vi i bilen en dag, Mattias och Jan, där där vi suttit så många gånger på väg till ännu en fotbollsmatch, ännu en sändning med Mattias som TV-kommentator och Jan som expertkommentator. På Norsholmsbron, mellan Norrköping och Linköping ställde Jan frågan. Det tog bara Mattias några få minuter att förstå det stora och unika i bokidén. Där och då togs första steget mot Handbok för idrottsföräldrar – en bok där samlar vi våra viktigaste erfarenheter från idrottens, skolans och föreningslivets världar. Med den vill vi hjälpa, stötta och inspirera familjer, föreningar och i slutändan samhället vi alla lever i. För Sverige har aldrig behövt idrottsrörelsen mer än i dag!

Powered by Labrador CMS