Sommarens Böcker 2024 Vuxen Skönlitteratur

Monica Lindroth

Vårt sinnes öga / Siljans Måsar

Foto: Tomas Lindroth

Första gången mina föräldrar gav mig en penna utbrast de: "Titta, hon tar penngreppet direkt!"

När jag var liten hade jag en magisk barnstol som mamma kunde omvandla till en sits med ett stort ritbord, vilken glädje. Där satt jag ofta och ritade och målade, uppmuntrad i min skaparglädje att bli uppmärksam och se: "Ska hon få ögonbryn också … och öron", allt medan vinda figurer tog form på pappret. Föga förvånande att teckning, som det hette då, var mitt favoritämne under hela skoltiden. Vägen från ihoprullade teckningar till att måla porträtt av landshövdingar har inte varit rak men jag uppskattar att gå längs slingrande stigar, lyssna på fåglarna och se solens strålar genom lövverken.

Ovanför min och min mans säng hade vi två små fina presentböcker av Pedagogförlaget. En dag såg jag att de annonserade efter en illustratör. Det här uppdraget ville jag väldigt gärna ha. I en vecka gjorde jag massor av illustrationer, bara de bästa skulle få var med i ansökan, de ville ha sex arbetsprover i akvarell, jag skickade in trettiotvå och blev till min stora glädje utvald och skapade hundratals illustrationer som under åren har fyllt böcker och almanackor. Därefter har jag bland annat illustrerat en barnbok, men nu går vi över till ett annat ämne som också intresserade mig i skolan, svenska. Det var roligt att skriva och låta fantasin flöda.

För några år sedan skrev min pappa ner en massa barndomsminnen, familjen uppmuntrade honom att skriva en bok, nu är han uppe i nio. Jag hjälpte honom med att lägga in texterna, korrekturläsa och hitta passande fotografier. Under processen växte ett intresse fram för formgivning av böcker, vilket i sin tur ledde mig till mitt nuvarande arbete som grafisk formgivare där jag kan skapa bokomslag antingen genom handmålade illustrationer eller skapade i Illustrator och trixa med fotografier i Photoshop för att därefter sätta boken med text och bild. Mina uppdrag har under de senaste åren varit för Förlagshuset Siljans måsar och här fick jag möjlighet att ta mig an ett eget bokprojekt med ämnen som intresserar och fascinerar mig, vilket ledde till den första boken i en trilogi med huvudtiteln Vårt sinnes öga.

Underrubriken till den första boken, Förmågan att uppleva händelser i förväg, kommer från en upplevelse jag hade första året i gymnasiet. Personligen har jag inte upplevt speciellt mycket av det här slaget men förmågan har gått i arv i generationer och även gett upphov till de kommande två böckerna i bokserien, Förnimmelser bortom tid och rum och Utanför kroppen-upplevelser. Projektet bygger på medförfattare som generöst delat med sig av sina upplevelser som bidrar till att öka vetskapen om att vårt sinne besitter större förmåga än vad forskningen i dag kan förklara.

Powered by Labrador CMS