Höstens Böcker 2024 Vuxen Facklitteratur

Natalie Klockars

Prinsessan på Höjden / Polaris

Foto: Nadja Hallström

Första gången någon bad mig berätta min historia så svarade jag inte. Jag levde med skyddade personuppgifter i en helt annan stad, långt bort från drogförsäljning och Stockholms gängkriminalitet. Jag hade dessutom ett vanligt liv och ett vanligt jobb – vad skulle hända om mina kollegor fick reda på var jag egentligen kommer från? Trots att personen lovade att jag skulle förbli anonym, som ett enskilt kapitel i en bok bland många andra, tog det flera månader innan jag till slut sa ja. Ja till att ge en liten pusselbit av något betydligt större, och det var så människor lärde känna mig som ”Sara” i en av journalisten Diamant Salihus böcker. Men efter att den första pusselbiten lagts var det som att något väcktes till liv inom mig. Så när frågan väl kom om att berätta allt, med namn och bild, så var jag inte längre lika rädd. Och här är jag nu, för första gången stolt över att säga att mitt liv blev så som det blev.

Jag är uppvuxen i ett trasigt hem och mina förutsättningar var inte de bästa. Länge hatade jag allt som hade med kriminalitet att göra, jag skällde ut alla som rökte joints på våra hemmafester i högstadiet och skickade ut dem från festerna innan de hann protestera. Jag ville hela tiden bort från det som verkade vara mitt arv – tills jag insåg att jag kunde tjäna snabba pengar på det. Tillsammans med journalisten Frida Söderlund har jag för första gången valt att lägga alla kort på bordet. Hur det blev som det blev och hur det egentligen går till när man är becknare till de kriminella nätverken.

När jag började sälja droger var det inget man ville skryta med. Där och då sågs det som något fult och skämmigt, men det tog inte lång tid innan hiphopen slog igenom och med det kom också statusen. Idag har gängkriminaliteten blivit allt grövre, och påverkar alla på ett eller annat sätt. Många av dem som jag såg som både vänner och kollegor i mitt tidigare liv är i dag antingen döda eller dömda till långa fängelsestraff. Det hade lika gärna kunnat vara mitt öde, men nu har jag fått möjligheten att i stället agera motpol. För den riktiga gängvärlden innehåller betydligt mer mörker än märkeskläder, pengar och status.

Jag vill kunna hjälpa andra unga som kommer från trasiga hem, som dragits in i kriminaliteten alldeles för tidigt och som söker en väg ut. Den här boken är mitt första steg på vägen. Kan min historia hjälpa någon är det värt allt jag varit med om på vägen hit.

Powered by Labrador CMS