Vårens Böcker 2024 Vuxen Facklitteratur

Nicole Wilson

I huvudet på en trädgårdsdesigner / Natur & Kultur

Foto: Karin Hasselström
Foto: Karin Hasselström

För 9 år sedan somnade min mamma hastigt in i cancer. Trauma. Vi stod varandra så nära. Jag förändrades för alltid, men en del av mig förändrades konstigt nog till slut till något … bättre. Jag ärvde min mammas alla fröer och odlingsredskap och så småningom även hennes trädgård och växthus. Jag, min man och våra två barn flyttade in i mitt barndomshem. Att så mammas fröer i jorden och att förvalta hennes trädgård var till en början en terapeutisk handling. Och allt eftersom hände något med mig – jag blev helt beroende av trädgården. Jag började odla massor och vidareutbildade mig så småningom inom trädgårdsdesign.

Efter många år som skodesigner i modebranschen, där jag formgett kreationer som burits av bland andra Lady Gaga, Robyn, Lykke Li och Rihanna, sadlade jag om och applicerade mitt färg- och formtänk på trädgårdar istället. Ett väldigt spännande möte, där jag även får utlopp för min längtan efter att formge något mer hållbart, som människor mår bra av och som varar över generationer.

Jag har alltid inspirerats av andra branscher än den jag själv verkar i. Nu när jag jobbar med trädgård inspireras jag mycket av mode, inredning och arkitektur. Jag tycker det är spännande att jobba med korsbefruktning mellan olika världar - att krocka dem för att hitta nya spännande infallsvinklar.

Trädgårdsdesign för mig handlar om hur man fångar en känsla! Jag brukar tänka att trädgården ska kläs lager på lager, likt kroppen som kläs med kläder, där alla lager är lika viktiga: Form, material och växter. Beroende på hur lagren ser ut och vilka element jag väljer kan helhetslooken få helt olika känsla och stil. I min bok bjuder jag in till hur jag tänker när jag designar en trädgård, från idéer och drömmar via formgivning, rumslighet, färg och material, estetiska men samtidigt funktionella lösningar, till växterna i den färdiga trädgården.

Min pappa är konstnär, och när jag var barn introducerade han mig till olika måleritekniker, material och verktyg. Hans konst präglas verkligen av experimentell materiallusta – och strukturen och materialen är minst lika viktiga för honom som motivet, precis som det blivit för mig och de trädgårdar jag skapar. Jag har blivit en obotlig detalj- och materialnörd som kan prata i timmar om olika sorters grus och andra materialkombinationer som kan skapa olika känsla och stil i en trädgård. För det är just alla dessa små detaljer och material som gör skillnaden. Jag kan få ett lyckorus i kroppen när jag ser vackra material- och färgkombinationer och en obehagskänsla av material och färger som skär sig. Hur ett material upplevs påverkar oss mer än vad vi tror.

Powered by Labrador CMS