Vårens Böcker 2024 Barn & Ungdom

Nour El Refai

Vad skrämmer mamma? / Rabén & Sjögren

Foto: Kajsa Göransson

”Slår ett slag för känslorna och leken”

Vad handlar din bok om? Boken handlar om Dito, ett barn med massor av fantasi som älskar att leka med sin mamma. Helst långa lekar som gärna får fortsätta i flera dagar. Han älskar inte lika mycket att släcka lampan och avsluta leken på kvällen. Det här är en bok om känslor, hur tråkigt det kan vara när ens roliga, lekande mamma plötsligt blir väldigt typiskt vuxen och vill att man ska gå och lägga sig. Men också om rädslor. Om sådant som skrämmer barn och sådant som skrämmer vuxna.     

Kan man skriva om vuxnas rädslor utan att oroa barn? Vuxna och barn är ofta rädda för olika saker, vuxnas rädslor kan vara lika ologiska för barn som barns rädslor är för vuxna. Vuxna oroar sig ofta för sina barn, att något ska hända dem. Att barnet ska skada sig när det gör farliga saker till exempel. Så tänker ju inte barnet, barnet tänker att det är jättebra på att klättra högt, cykla fort eller vad det kan vara. För ett barn tror jag att det kan kännas lite mäktigt att man kan skrämma sin förälder. Och att det får bli roligt också, det kan vara riktigt kul att skrämma sin mamma. Där kommer humorn och leken in. Ditos försök att skrämma mamma blir till en godnattlek som slutar med att Dito är den som får känna sig modig.

Är det en läskig bok? Det här är en bok som är tänkt att kunna läsas som godnattsaga, och då tycker inte jag att det ska vara alltför läskigt. Jag är så glad för att just Emma Göthner ville göra illustrationerna till boken. Hon har något i sina bilder som jag alltid har gillat, något gulligt, fint och mjukt, mottagligt för barn. Det är mer busigt än läskigt.

Varför behövs det böcker om känslor? Att hantera känslor är ju det svåraste som finns. För vuxna också! Vi är skitdåliga på att hantera våra egna känslor och ställer orimliga krav på att våra barn ska vara bra på det. Tänker att jag tillhör en generation föräldrar där vi ändå är ganska överens om att det är bra att barnen ska få känna alla känslor. Att det är viktigt att inte vara rädd för barnets känslor, låta det få känna som det gör. Man får vara besviken när leken bryts, man får vara rädd för saker. Jag vill också slå ett slag för leken. Genom att leka tillsammans kan man fånga upp sådant som viktigt, som rädslor till exempel. Barnen är aldrig så kloka som när de leker och det är roligt att leka. Så lek mer med era barn om ni har möjlighet!

Powered by Labrador CMS