Vårens Böcker 2024 Vuxen Skönlitteratur

Veronica Ahlstedt McCleave

Visselblåsaren / Bokfabriken

Foto: Niklas Maupoix

Att ha skrivandet som yrke har alltid varit en dröm för mig. Redan som barn satt jag och hittade på historier till noveller och böcker. Jag såg mig själv som journalist, informatör eller copywriter, med en möjlighet att skriva romaner vid sidan om. I alla fall till att börja med.

Men så dök äventyrslystnaden upp. Längtan efter att resa och bo någon annanstans än i Sverige.

Första stoppet blev USA, där jag studerade. Sedan bar det av till England, där jag bodde i sju år. Och efter att ha rest runt i Sydostasien och Nya Zealand i några månader hamnade jag till slut i Sydney, Australien, som jag numera kallar mitt hem.

När jag flyttade till Leeds i England för nitton år sedan insåg jag att jag var tvungen att lägga mina skrivdrömmar på hyllan, för att ha skrivandet som yrke på ett språk som inte är mitt eget kändes inte som det rätta valet just då. I stället satsade jag på en karriär inom marknadsföring, vilket ledde till att jag så småningom fick australiensiskt jobbvisum, permanent uppehållstillstånd och till slut kunde ansöka om australiensiskt medborgarskap.

Jag älskade mitt liv i Australien, men suget att skriva försvann aldrig helt. Längtan efter att få göra något annat än att gå till kontoret varje dag fanns ständigt där. Och det var när min pappa, som också är författare, blev svårt sjuk och vi var nära att mista honom som jag bestämde mig. Skrivandet var först lite av en terapi när min pappa låg på sjukhus, men snart började drömmen åter att vakna till liv. Skulle jag försöka mig på att skriva en bok? Skulle jag och min pappa rent av kunna ge ut en bok ihop?

Precis så blev det. Visselblåsaren, den första boken i serien om privatdetektiv Eva Evander – en spin-off på Mats Ahlstedts serie om kriminalkommissarie Fatima Wallinder – kommer ut i januari 2024. Och bok två är redan påbörjad.

Det är både nervöst och spännande att försöka sig på något nytt. Ibland känns allt självklart, ibland tvivlar man. Men det viktigaste är att man vågar satsa på det man vill. Och med Visselblåsaren har jag äntligen gjort min barndomsdröm till verklighet.

Powered by Labrador CMS