Vårens Böcker 2024 Barn & Ungdom

Woody Oliphant och Anna Munyua

Var bor elefanten? / Rabén & Sjögren

Foto: Kajsa Göransson

Jag blir inspirerad av egna erfarenheter och möten med andra människor. Boken Var bor elefanten? är den första delen i serien Mina hem. Med böckerna vill jag och min medförfattare Anna Munyua, ur ett småbarnsperspektiv och på ett oproblematiskt sätt, skildra hur det är att ha skilda föräldrar. Dessutom vill vi inkludera minoriteter i den bild av separerade föräldrar som finns i Sveriges bilderboksutbud, vilket speglas i Hanna Böhms kärleksfulla illustrationer. Vi skapar böcker om aktuella ämnen som utvecklar barnets ordförråd och stimulerar till språk.

Jag växte upp med skilda föräldrar i mitt hemland Sydafrika. De kulturkrockar som jag senare upplevde i Sverige fick mig att inse att jag var afrikan, svart och även mamma till ett barn som bär, i och på sin kropp, två kulturella identiteter vilket inte speglas särskilt mycket i hens omgivning. Detta fick mig att gå med i styrelsen för den dåvarande föreningen Merbarnkultur som ville vidga representation av Afrosvenskar inom barnkulturen. Det var där Anna och jag träffades. En fråga som styrelsen ofta fick av föräldrar som letade efter inkluderande litteratur, var om det fanns småbarnsbilderböcker som handlade om skilsmässor, så föddes idén till boken.

Var bor elefanten? skildrar hur det kan vara för en tvååring att bo mellan två hem. Hanna Böhms träffande illustrationer visar föräldrars olika personligheter, vilka speglas i deras hemmiljöer. Barnet i sin tur uppfattar skillnader mellan sina två hem genom saker hen har hemma hos föräldrarna. Vissa saker har barnet endast hos ena föräldern och vissa saker har hen i dubbletter som skiljer sig i färg eller mönster. Men viktigast av allt är gosedjuret, en gullig elefant som följer med barnet var hen än är. Gosedjuret är givetvis ett tröstföremål och samtidigt en symbol för att barnet har något som är alldeles eget, kanske även en symbol för barnet själv.

Det Anna, Hanna och jag främst vill skildra med böckerna i serien Mina hem är den kärlek som föräldrarna har för sitt barn, något som är viktigt för alla skilsmässobarn att se.

Powered by Labrador CMS