En glädjande trend

»Det känns som att branschen är på gång. Det finns ett självförtroende.«, skriver SvB:s chefredaktör Carina Jönsson om vårens utgivning.

Publicerad

När den här katalogen kommer ut är det dags att summera året och blicka fram mot den vår som kommer. Att göra bokslut över 2020 handlar så klart till stor del om att reda ut hur covid-19 påverkat oss. Och branschen.

Svaret på det är: på väldigt olika sätt. På återförsäljarsidan har vissa bokhandlare kämpat, andra har blomstrat. Vissa förlag – främst de som redan hade det kämpigt före coronapandemin slog till och som inte har titlar som funkar digitalt – har fått det ännu kämpigare. Men för många har 2020 varit ett mycket bättre år än 2019. Och det är viktigt att komma ihåg när allt känns mörkt. Och när jag bläddrar i den här katalogen, som glädjande nog har fler annonssidor och ännu större utgivning än förra årets Vårens böcker, så känner jag faktiskt ett litet pirr. För det känns som att branschen är på gång. Det finns ett självförtroende.

Vi var alla lite avvaktande våren 2020. En del förlag sköt fram utgivning eftersom de inte visste hur coronan skulle påverka bokförsäljningen. Och visst är konkurrensen om människors tid ett mörkt moln över alla som vill att människor ska lägga sin tid på just deras produkt eller tjänst. Men boken står stark. Det har försäljningssiffrorna visat. Och nu är förlagen taggade.

Strax före sommaren gjorde Förläggareföreningen och Bokhandlareföreningen en rapport som handlade om vilken typ av böcker som sålde bäst och vilka genrer som inte fungerade lika bra

under pandemin. I bakhuvudet ska man så klart ha att pandemin då endast pågått i drygt två månader, och att abonnemangstjänsterna inte ingick i underlaget, men det är likväl intressant. Det

som verkligen stack ut var att böcker om mat och dryck ökade med nästan 13 procent. När vi ska tillbringa mycket tid hemma, ska vi i alla fall äta riktigt god mat. Och låta det få ta tid.

Själv är jag en medioker kock – på mina bästa dagar. Men jag följer många som är fantastiska i köket på Instagram  (i en tro att det ska smitta av sig). Väldigt många av dem, som Sofia Wood (Norstedts), Siri Barje (Bonnier Fakta), Frida Lund (Mondial), Marion Ringborg och Linn Söderström (Natur & Kultur), har gett ut kokböcker under pandemin. Som jag nu har hemma – och förhoppningsvis kommer att laga mer recept ur framöver.

Men den här katalogen handlar om 2021. Ett år som även det kommer att påverkas kraftigt av covid-19.

Och när jag kollar i katalogen tänker jag att mina otummade kokböcker i vår kommer att få sällskap av Kaosvego av Sara Ask och Lisa Bjärbo (Ordfront), Laga mig av Lotta Lundgren (Albert Bonniers förlag) och Mera vego på 30 minuter av Ylva Bergqvist (Bonnier Fakta).

Och så ska jag äntligen lära mig att lyssna på böcker samtidigt som jag lagar mat ur mina fysiska kokböcker. Ska bara lära mig att inte tappa koncentrationen först. Det kan bli ett mål för våren 2021.

Powered by Labrador CMS