Tillbaka

Ett riktigt oroande läge

2020-04-16
av Carina Jönsson

Carina Jönsson om coronavirusets påverkan på bokhandeln.

Enligt en enkät som Bokhandlareföreningen skickat ut till sina medlemmar kommer två av tre bokhandlare tvingas stänga efter åtta veckor om försäljningen går ner med 50 procent. En tredjedel svarade att de klarar fyra veckor. När den här texten skrivs rapporterar den fysiska bokhandeln ett tapp på 42 procent jämfört med samma vecka förra året.

Många, många bokhandlare kämpade hårt för att få sina verksamheter att gå runt redan före coronaviruset. Och under förra året såg vi ett antal bokhandlar, bland annat i Katrineholm och Halmstad, gå i konkurs. Hur stora konsekvenserna kommer att bli av coronapandemin vet vi ännu inte, men man kan vara rätt säker på en sak:

Butiker som tvingas stänga igen nu, kommer med största säkerhet aldrig att öppna igen. Hårt men sant.

Bokhandlareföreningen och Förläggareföreningen jobbar för fullt – och glädjande nog tillsammans – för att upplysa politiker om branschens utsatthet och för att söka hjälp från det statliga stödpaket som ska fördelas – och efterlyser 200 miljoner kronor för att säkra bokhandeln.

För bokhandlarna är det framför allt hyrorna som är den svåra utgiften nu. Lönerna också, men där kan man använda sig av tillfälliga permitteringar. Jag läser i en lokaltidning i Stockholm att En annan bokhandel, som har två butiker i gallerior i Stockholm, betalar 10 procent av omsättningen i hyra i butiken i Globen och hela 24 procent för den i Skärholmen. 24 procent. Hyrorna har länge varit problematiska för bokhandlare men nu är de livsavgörande. De måste ner. Det är akut.

Jag hoppas så klart att politiska aktioner kan rädda de flesta av våra boklådor. I skrivande stund har Akademibokhandeln redan tillfälligt stängt tre butiker på ställen där de redan har minst en annan butik. Kommer de öppna igen? Intentionen är det, och jag hoppas verkligen det. Och jag hoppas att de fristående bokhandlarna som blöder där ute kan hålla ut. Och att förlagen, så mycket som de mäktar med det, kan hjälpa bokhandeln att klara krisen. Men det är i nästa led även tufft för dem. Speciellt för dem som inte har en katalog som funkar i streamingtjänsterna.

Jag tänker, och detta låter kanske lamt, att vi alla måste hjälpa till. I går ringde jag en vän och sa: »Gå ner till din lokala bokhandel och stödköp.« På lunchen plingade det till. En bild visade en påse med böcker, pussel och pyssel. Och hon lovade att sprida ordet vidare. Det känns kanske futtigt. Men att sprida ordet om boken, att läsa och att stödköpa – och vad som händer om vi inte gör det – det är något vi alla måste göra nu. Från att trycka på politiker till att uppmana alla vi känner att stödköpa. Allt gör skillnad.