Fram med spåkulan

Tove Leffler om bokåret 2015 och året som kommer.

Publicerad

Ännu ett bokår är till ända. 2015 har varit ett positivt år för bokbranschen, försäljningen har gått bra och julhandeln förväntas ligga på samma nivå som förra året, vilket var ett bra år. Det har också varit ett händelserikt år: Storytel gick ihop med Massolit, KF lyckades äntligen sälja Akademibokhandeln och Natur & Kultur fortsätter sina uppköp av mindre förlag genom förvärvet av Weyler.

   Vad har vi att förvänta oss av 2016? Man ska aldrig sia om framtiden, men några saker som känns spännande inför nästa år är:

   Norstedts. Ska de lyckas visa vinst och ska då KF äntligen kunna hitta en köpare till förlaget?

   HarperCollins Nordic. Än så länge har det varit ganska tyst från det globala förlaget på den svenska marknaden. Under 2016 tror jag att vi kommer att både se och höra mer och kanske kommer deras författarsatsningar även att synas på våra topplistor. Sedan kvarstår frågan: Kommer de att vilja köpa ett Norstedts som går plus?

   Bookbeat. Bonniers nya prenumerationstjänst ska lanseras vid årsskiftet. Kommer den att kunna springa om Storytel? Och kommer man att få förlag, både i Sverige och världen, att hoppa på prenumerationstjänster för e-böcker över huvud taget? Än så länge har det gått trögt. Det troligaste är nog att vi fortfarande inte sett den tjänst som kommer att revolutionera e-boksmarknaden i Sverige.

   Adlibris marknad. Det var inte roligt för Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan när Adlibris marknad hade 20 procents rabatt på sina redan låga priser under Black Friday. Frågan är hur Ackis ska hantera lågpriskonkurrenten tvärs över gatan. Mitt tips är att trycka ännu mer på sin bredd och ännu mindre på pris och bästsäljare. 

   På tal om bästsäljare vill jag passa på att korrigera och förtydliga SvB 19:s topplistekommentar. Jag nämnde bara den skönlitterära listan, samtidigt som jag jämförde förlagens totala omsättning. Det blev missvisande, då dessa förlag även ger ut barnböcker, fackböcker med mera. Jag borde i en sådan jämförelse ha räknat med placeringar på alla listorna för att få en rättvisande bild. Då hade Bonnierförlagen 46,4 procent av placeringarna, Piratförlaget 16,1 och Norstedts 15,1.

   I resonemanget kring Jo Nesbø föll också ”Albert” bort när jag skrev om förlaget, så det framstod som att jag skrev om hela Bonniers när jag i själva verket skrev om Albert Bonniers förlag. Förlaget har, som noterats, gett ut såväl Lars Kepler och Leif G.W. Persson som Arne Dahl och Jussi Adler-Olsen framgångsrikt, men är inget renodlat bästsäljarförlag. Nu ska det bli spännande att se vad de gör med Jo Nesbø!

   Med det sagt önskar jag och hela SvB:s redaktion alla er en riktigt god jul och ett gott nytt år! 

Powered by Labrador CMS