Tillbaka
2010-02-12

Han vill ena bokbranschen

Tiden har sprungit förbi Bokhandlareföreningen, anser Dag Klacken­berg. I stället vill han se en förening för hela branschen, där återförsäljare och förlag skulle kunna avskaffa retursystemet, införa förtryckta bokpriser och agera som en röst mot omvärlden.

Sara Djurberg

vill du skapa en storförening?

– Bokhandlare och förläggare står inte i motsatsförhållande till varandra längre, även om många tror det. Det är i så fall bara i prisfrågan, men då skulle en återförsäljare lika gärna kunna se sin hyresvärd och sina anställda som motparter, och varje förhandling om hyra och lön som ett krig. Vi måste acceptera att bokbranschen blivit en flerkanalsbransch som en följd av de fria priserna. Nätbokhandel, varuhus, fysisk bokhandel tillhör alla bokhandeln.

Har bokhandlareföreningen spelat ut sin roll?

– Ja, som motpart till Förläggareföreningen. Båda föreningarna har spelat ut sina roller på det sättet. Nu är det en branschorganisation mot omvärlden som borde ta vår energi.

Men behöver inte bokhandlarna en egen förening för att driva bokhandelns frågor?

– Gör det då, ingen har hindrats från att driva kampanjer. Problemet är att det alltid är någon annan som ska betala. En del har varit arga för att föreningen inte agerat i olika sammanhang, men det finns ingen sådan sammanhållning i föreningen. Ingen vill heller avstå marknadsföringspengar för gemensamma kampanjer.

Varför har föreningen varit så tyst i branschfrågor?

– Beroende på att bokhandlarnas åsikter skiljer sig. En förening kan bara vara minsta gemensamma nämnare för vad medlemmarna tycker. Jag vet inte om en bokhandlareförening kan hävda att ett visst förhållande är fel och sedan får man en dementi från Bokia eller någon annan. Jag har inte känt att det funnits särskilt många frågor där de varit eniga och där det gått att driva en linje.

Att flera vill ha en ny inriktning och en mindre grupp vill bryta sig ur och skapa en förening för oberoende bokhandlare, är inte det en kritik i sig?

– Nej, det tycker jag inte. Det är att anpassa sig till nya förhållanden. Tidigare har vi inte haft två dominerande centraliserade kedjor som Akademibokhandeln och Bokia. De har i dag ett mindre behov av en förening. Tidigare var bokhandlarna en homogen grupp av enskilda handlare. Det lever kvar i stadgarna, där en bokhandel har en röst. Akademibokhandeln har därför 63 röster på ett årsmöte. Det borde kanske ändras.

Vilka blir framtidens knäckfrågor?

– Att få ner kostnaderna för bokhanteringen så att fysisk bokhandel klarar av att matcha andra kanaler som har lägre kostnader. Varuhusen har lägre kostnader i sin hantering för att de varit hårdare med prissättning, prismärkning och var i hyllorna saker ska stå. Det handlar inte bara om rabatter, varuhusen skickar inte böcker i retur utan ser till att rea ut dem eller att de försvinner på annat sätt. Bokhandeln kan också komma mycket längre med it-stöd.

Hur ser du på returhanteringen?

– Jag skulle vilja ha ett system där det är naturligt att inte skicka returer. Man kommer överens med leverantören om en prisnedsättning efter en viss tid, kanske tre eller sex månader, så att man delar på kostnaden. Bokhandeln kan då rea ut böckerna kontinuerligt.

Vad tycker du om den ständiga rabattjakten?

– Det har alltid funnits maktrabatter i branschen. Det är synd. Om rabatterna blir för stora så kommer förlagen bara att höja f-priset. Om jag fick bestämma skulle vi införa det amerikanska systemet med förtryckta priser på böcker, så att återförsäljarna får förhandla med förlagen om rabatter beroende på hur mycket de köper. Nuvarande system med rabatter mot återförsäljare och sedan mot konsument har gjort att bokhandlare fattar irrationella beslut. Dessutom är USA:s system transparent. Möjligheten till dolda villkor är en brist i vår lagstiftning.

Hur ser du på e-böcker?

– Det där har jag jättesvårt att bedöma. Jag tror att jag är för gammal för att bli it-buren, datorn är inget naturligt redskap för mig. Kanske är det därför jag inte tror så mycket på läsplattor. Men samtidigt har vi sett att tekniska språng kommit för att stanna. 

Hur länge tänker du sitta kvar?

– Om den här processen leder till någonting så avgår jag naturligtvis när något nytt skapas. Om det blir en liten oberoende handlarförening så ska inte jag leda den, men jag kommer att vara medlem. Vårt familjeföretag är arketypen för den typen av bokhandel.

 

Dag Klackenberg:
■ Styrelseordförande i Svenska Bokhandlareföreningen sedan 1986.
■ Vd för Svensk Handel.
■ Grundade 1971 Akademibokhandeln.
■ Ambassadör och expeditionschef på UD 1993–2001.
■ Klackenbergs Böcker och Papper i Vällingby drivs av Dags fru Madeleine.
■ ... om gemensam rea i framtiden: Nej.
■ ... om fasta bokpriser: Nej.

2020-07-31

Varför har förlagen pippi på fågelnamn?

FENOMENET. Penguin, Tranan, Korpen, Pelikanen, Albatross, Vaktel, Tukan och så vidare. Varför döper så många sitt förlag efter en fågel egentligen?

Kalle Laxgård

Inloggning krävs för att visa resten av innehållet.

eller Prenumerera