Hur snabbt kan en bok reas ut?

Svensk Bokhandels publisher PeKå Englund om varför allt fler bokförlag väljer att rea ut sina nyheter.

Publicerad

Från release till bokrea på 14 veckor. Är det verkligen sunt?

Tja, det får vi väl se.

Men de allt kortare livscyklerna för en inbunden bok lär vara här för att stanna. Hade jag haft ett förlag – som dessutom hade haft några storsäljare utgivna under hösten – kan jag ärligen säga att jag inte haft någon större spontan lust att rea bort dem några månader senare.

Men jag hade gjort det ändå. Kanske hade jag skrivit en lapp och citerat biskop Brask:

»Härtill är jag nödd och tvungen.«

Varenda fiber i min kropp säger nämligen nej, men när jag sätter mig ner med ett tomt papper och räknar så blir det bästa alternativet att ge sig in i det snabba rea-racet.

I en nyhetsartikel av SvB:s Lars Schmidt redogör Bookmarks vd, Claes Ericson, för matematiken bakom att ge ut Alex Schulmans storsäljare Bränn alla mina brev den 12 november och rea ut den för under 80 kronor den 26 februari.

Claes Ericson jämför helt enkelt de 55 kronorna Bookmark får från de fysiska återförsäljarna med förlagets intäkter för strömmat ljud: uppskattningsvis hälften.

Så 10 000 Schulman-böcker på rean ger 550 000 i stället för en kvarts miljon när Bookmark räknar på det.

Bonnierförlagen (trots sitt förmånliga avtal med Storytel) och Norstedts räknar uppenbarligen på ungefär samma sätt. Flera av böckerna från i höst nådde sin kulmen i julhandeln och deras bedömning är att det är bättre att rea dem nu än att vänta.

Men om man som kund föredrar fysiska böcker är Michelle Obamas Min historia (Forum i november), Hjort/Rosenfeldts En högre rättvisa (Norstedts i oktober) och Lars Keplers Lazarus (Albert Bonniers förlag i oktober) för under 80 kronor mer än kryddor på rean. Lite som att köpa färsk mat i charken billigare än frusna microlådor.

Även om det alltid funnits så kallade kryddor på bokrean, så gör strukturomvandlingen i branschen att dessa kommer att bli fler. Det kommer bli vanligare och vanligare att rean helt enkelt avlöser julhandeln i livscykeln för en bok. En inbunden bok alltså.

När det gäller andra format finns det gott hopp i det nya landskapet. Och inte bara digitalt. Fatima Bremmers Ett jävla solsken, Augustprisvinnaren i fackboksklassen 2017, är ett bevis för hur en lyckad ompaketering (i det här fallet till storpocket) och nylansering kan hålla uppe siffrorna.

Så den alternativa topplistan som presenterades på Förläggareföreningens och Bokhandlareföreningen branschdag Boken 2018 i februari i fjol – där försäljningsintäkterna per titel ersatte antalet sålda exemplar – känns som ett mer relevant sätt att räkna.

Dag Öhrlund (Lind & Co) finns inte med bland de 20 mest sålda när det gäller skönlitteratur under 2018. Men det ska bli otroligt intressant att se vad hans böcker sålt när man räknar i kronor i stället för i antal exemplar.

PeKå:s lista

Tre evenemang jag ser fram emot:

1. Boken 2019. Branschdagen den 20 februari ska bli spännande!

2. London Bookfair. Vilka affärer kommer de svenska förlagen att göra på mässan den 12–14 mars?

3. Elitloppet. Ska njuta av att se Readly Express trava hem detta den 26 maj.

Powered by Labrador CMS