Tillbaka
2018-06-08

»Jag kunde inte säga att jag ville skriva en bok«

Charlotte Aquilonius trodde att hon höll sitt romanskrivande hemligt för kollegorna på förlaget – men de såg igenom hennes ursäkter. Nu ser hon fram emot att få kombinera rollerna som författare och förläggare.

 

Sanna Svanström

Charlotte Aquilonius har skrivit så länge hon kan minnas. När hon gick i skolan och svenska stod på schemat fyllde hon skrivbok efter skrivbok med berättelser. I vuxen ålder gjorde intresset för berättande att hon via Kulturvetarutbildningen blev förlagsassistent och till slut förläggare, i dag på Albert Bonniers förlag. Hennes eget skrivande fortsatte, men som något privat – ett eget rum, beskriver hon.
    – Det har varit naturligt för mig att både skriva och läsa. Men det har varit för mig själv. Jag har inte känt att jag har blivit klar med något och det har inte heller varit ambitionen, säger Charlotte Aquilonius.  
   Någonstans längs vägen kom dock tanken – någon annan kanske skulle vilja läsa det hon skrivit? Hon bestämde sig för att ge projektet en chans. Men för att kunna slutföra en bok behövdes mer än de små luckorna i form av kvällar och helger hon hade att lägga på skrivandet.
    – Jag tog tjänstledigt och hittade på någon ursäkt. Jag kunde ju inte säga att jag ville skriva en bok! Jag ville se om jag kunde sy ihop det hela, säger hon.  
   Romanen Här kommer natten började ta form under ledigheten. Nu kom frågan Charlotte Aquilonius hade bävat för: hur boken skulle komma ut till ett förlag.  
    – Det var lite småjobbigt. Det hade inte varit tänkbart för mig att ge ut på förlaget där jag jobbar. Skulle jag gå till en kollega? Nä, det gick ju inte…

Men Charlotte Aquilonius kom ihåg att en agent sagt att »om du tar tjänstledigt för att skriva en bok – hör av dig då!«
    – Så då skickade jag manuset till Hedlunds agentur, säger Charlotte Aquilonius.
    Och med agenturen som mellanhand hamnade Här kommer natten hos Modernista.  

Som förläggare har Charlotte Aquilonius flera gånger uttalat sig om bokbranschen i medier­na, bland annat om vad som krävs för att klara sig som debutant. Eftersom hon själv ofta arbetar med förstagångsförfattare vet hon hur många svårigheter det kan finnas – något hon nu skulle få känna på själv.

Var det avskräckande att veta inifrån hur kämpigt det kan vara att debutera?
    – Om jag skulle tänkt på det för mycket … då hade det blivit svårt. Men det har varit jag och texten, något jag har gjort främst för mig själv, säger Charlotte Aquilonius, och lägger till att det varit nyttigt för henne att sitta på båda sidor om förhandlingsbordet.
     – Det har varit en läro­process, verkligen! Som går åt båda hållen. Som förläggare vet jag en hel del om manusarbete, och bokens färd ut till läsaren och världen. Och som författare har jag fått mer kunskap om skapandeprocessen inifrån, säger hon.

Charlotte Aquilonius tycker att samarbetet med förlaget har fungerat bra, och att rollerna har samsats väl under arbetet med boken. Att det finns en tradition av skrivande förläggare och redaktörer på Albert Bonniers förlag har också hjälpt.
Men hon poängterar att hon hittills inte varit i »skarpt läge« – när SvB pratar med henne har Här kommer natten inte kommit ut än.
    – Hittills har det funkat bra. Men jag inser att det kan komma situationer när det kommer att bli svårare. Som hur det kommer att bli att ikläda sig rollen som författare i offentliga sammanhang, säger Charlotte Aquilonius.   

När tiden var kommen för Charlotte Aquilonius att äntligen få göra avslöjandet på redaktionen om att hon skulle ge ut en bok, såg hon fram emot att ta kollegorna avsides och annonsera vad hon gjort under ledigheten. Men allt hemlighetsmakeri till trots blev det inte riktigt som hon hade tänkt sig.
    – Jag hade varit så hemlig, men så sa mina kollegor: »Det där fattade vi ju!« Då blev det lite antiklimax, säger hon och skrattar.
   Det något misslyckade avslöjandet följdes av positiva reaktioner, och Charlotte Aquilonius har upplevt ett stöd från både kollegor och andra i branschen. Och nu börjar det närma sig, att hon på riktigt kan titulera sig både författare och förläggare.
    – Det är först nu det börjar kännas mer konkret. Och ganska pirrigt! säger Charlotte Aquilonius.

 

Charlotte Aquilonius

Charlotte Aquilonius har varit i bokbranschen i nästan trettio år och är i dag förläggare på Albert Bonniers förlag. I april kom hennes debutroman Här kommer natten ut på Modernista.

2022-09-21

Här är Ingemars nya scen

PÅ PLATS: Under 24 år bjöd Ingemar Fasth in de stora författarna till Stockholm och Internationell författarscen. Nu tar han dem till ett litet småländskt industrisamhälle – som just lärt sig att tro på framtiden.

Kristian Lönner

Inloggning krävs för att visa resten av innehållet.

eller teckna en digital prenumeration för att få ta del av artikeln och allt annat på SvB.se.