Tillbaka

Kunskap är makt

2017-09-27
av Tove Leffler

Foto: Sara Mac Key

Tove Leffler om SvBs uppdrag och ambition.

Temat på årets Bokmässa är bildning. Utbildning är en av de viktigaste åtgärderna för att minska klyftorna i världen. Det är också en av de viktigaste sakerna för att motverka hat, främlingsfientlighet och intolerans.
   På ett mer privat plan är bildning inte bara roligt och spännande. Det är också ett väldigt bra redskap i ditt yrkesliv.

En av våra uppgifter på SvB är att utbilda alla er som på ett eller annat sätt arbetar i bokbranschen. Vi gör det under vinjetten På plats genom att besöka företag som vi tycker är inspirerande och skriva om dem och deras verksamhet, samt låta dem dela med sig av sina bästa tips eller knep.
   Vi gör det under vinjetten Nörden genom att träffa en person som är väldigt bra på något och låta hen berätta om det.
   Vi gör det också genom att ge er de senaste nyheterna från Sverige och utlandet, både på nätet och i vår tidning. Och vi gör det genom våra långa reportage i varje nummer om exempelvis tv-streamingtjänsterna och beskriver hur de kan inbringa nya inkomster till förlag, författare, agenter och boklådor.

Men vår uppgift är också att berätta om oegentligheter i branschen, för att varna. Som i det här numret, där vi berättar att allt fler författare får problem med små och oseriösa förlag. Att berätta om det som inte är bra i vår bransch är också viktigt och en form av bildning, för hur ska man annars veta vad man ska akta sig för eller vad man kan göra för att inte råka illa ut?
   Det är inte alltid roligt att bli granskad. Tyngre nyheter får färre likes på Facebook, sprids mindre och får färre klick. Men vi tycker likväl att de är viktiga att rapportera om och vet att många läsare uppskattar dem.
   Vi vill också förklara och förtydliga saker som sker i vår bransch. I rapporten om bokförsäljningen under årets sex första månader framkom det att försäljningen av pocket sjunkit med 7,5 procent jämfört med förra året. Vi försöker förklara strömningar och utveckling för att ni, våra läsare, ska få lite lättare att navigera i en bransch som just nu genomgår större förändringar än vad den kanske någonsin gjort.

Vår ambition med SvB är att ge er både det lättsamma, men också det som är lite mer svårtuggat.

Vi är glada att ni följer med oss.