Tillbaka

3 000 såg Bokmässans invigning

2020-09-24
av Matilda Källén
Oskar Ekström.
Oskar Ekström.
Foto: Cato Lein

BOKMÄSSAN 2020. Närmare 3 000 tittare rattade in Bokmässans digitala invigning. Programchef Oskar Ekström beskriver premiärdagen som lyckad.

Bokmässans första dag lider mot sitt slut. Hur har det känts?
  – Jättebra. Det är väldigt speciellt när något som man jobbat med så länge äntligen händer. Sedan är mässkaoset inte helt närvarande, förstås.

Har det ändå varit något kaos? Några tekniska trubbel att åtgärda?
  – Vi hade någon mindre grej i morse som åtgärdades snabbt, sedan har det flutit på bra enligt de rapporter jag fått. Vi kommer att ha en utvärdering senare i dag och då kommer det säkert att komma upp fler saker, men jag har inte fått in några rapporter om större förändringar, i sådana fall handlar det nog om mindre justeringar.

Hur många är det som tittat?
  – Det är knepigt att veta eftersom vi behöver sammanställa siffror från många olika håll, vi har ingen tillförlitlig totalsiffra, men vi hade en bra tittarsiffra, närmare 3 000, på invigningen i morse. Det ger en signal.

Ligger det i linje med det ni förväntat er eller hoppats på?
  – Vi har diskuterat fram och tillbaka vad som är rimligt att hoppas på, det beror lite på hur man räknar, men jag tycker att det är en bra siffra att börja med. Det är ju flera dagar kvar. Vi har också fått in rapporter om att det tittas på bibliotek och i skolor.

Med tanke på hur utspridda inspelningsplatserna är – du sitter på Fotografiska i Stockholm, andra samtal spelas i Göteborg eller Malmö – blir det svårt för dig som programchef att få överblick över hur allt rullar på?
  – Ja, men så är det på en vanlig bokmässa också, det är ett pågående flöde. Plötsligt har ett samtal som man planerat under lång tid redan ägt rum. Fördelen nu är att man kan titta på det i efterhand. 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.