Tillbaka

Agenterna revolterar mot Frankfurtmässan

2018-10-10
av Emma Olsson
Lena Stjernström på Grand Agency har inte hunnit fundera på uppror.
Foto: Jesper Anhede

FRANKFURT. De litterära agenterna enar sig mot Frankfurtmässan, sedan det blivit känt att deras lokaler kommer att flyttas inför nästa års Frankfurt Buchmesse. 

Agenterna har inte getts några alternativ, eftersom mässlokalerna i Frankfurt står inför en flerårig renovering.
Lora Fountain, marknadschef för franska Agence Littéraire Lora Fountain &Associates har dragit igång ett upprop för att protestera mot planerna.

– Vi måste räkna ut hur många affärer vi kommer att missa. Vi kanske inte kan bojkotta Frankfurt, men vi skulle kunna gå som utställare. Jag har hellre ett tält på torget än flyttar till Festhalle, säger hon till The Bookseller.
Det är en renovering som gör att Literary Agents & Scouts Centre (LitAg) kommer att flytta från sin plats nära de internationella förlagen, till Festhalle, en fristående byggnad.

– Det är rimligt att LitAg ligger i närheten av förläggarna. Jag är inte förvånad över att folk blir upprörda, säger Charlie Brotherstone, från Brotherstone Creative Management.

De svenska agenterna på plats förefaller lugna.

– Ett agentuppror? Jag har hört om det, men faktiskt inte hunnit tänka speciellt mycket på det. Vi har fullt upp med att sälja böcker, säger Lena Stjernström på Grand Agency.

Mässansvarige Jürgen Boos skriver i ett brev till agenterna:

”Jag vill försäkra er alla om att agenter och scouter alltid kommer att vara viktiga för oss, och att Buchmesse kommer att fortsätta att subventionera kostnaderna för LitAg-området”.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.