Tillbaka

Amazon stäms för e-bokpriser

2021-01-15
av Matilda Källén

Amazon stäms av en advokatbyrå i Seattle för att ha samarbetat med USA:s största förlag för att pressa upp priserna på e-böcker.

2011 anklagades Apple och de då sex största förlagen i USA för att hämma konkurrensen på marknaden genom att via den så kallade agentmodellen gemensamt sätta – och pressa upp – priserna på e-böcker. Agentmodellen innebär att förlaget sätter utpriset för en e-bok och att återförsäljaren får en viss procent av intäkterna, i stället för att återförsäljaren själv bestämmer priset. Efter att Justitiedepartementet hotat med rättsliga åtgärder valde förlagen att förlikas, medan Apple förlorade en rättegång och ålades att betala cirka 400 miljoner dollar till konsumenter.

Nu har samma advokatbyrå som stämde parterna 2011, Hagens Berman i Seattle, valt att stämma Amazon på liknande grunder, skriver Publishers Weekly. Enligt byrån har Amazon kommit överens med USA:s största förlag – de så kallade ”big five” Hachette, HarperCollins, Macmillan, Simon & Schuster och Penguin Random House – om prissättning på e-böcker på ett sätt som pressar upp priserna på marknaden och strider mot konkurrenslagstiftningen.

”Amazons överenskommelse med medkonspiratörerna innebär en orimlig inskränkning av handeln som hindrar konkurrenskraftig prissättning och leder till att målsägande och andra konsumenter betalar för mycket när de köper e-böcker från ’the big five’ genom e-boksåterförsäljare som konkurrerar med Amazon. Skadan består och kommer inte att försvinna förrän Amazon och ’the big five’ stoppas”, skriver Hagens Berman i stämningsansökan, där de också kräver att Amazon ersätter konsumenter som köpt e-böcker från konkurrerande återförsäljare och att förlagen slutar medverka till icke-konkurrenskraftig prissättning.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.