Tillbaka

Amazon stänger samtliga fysiska bokhandlar

2022-03-03
av Kalle Laxgård
En av avdelningarna i Amazons första fysiska bokhandel.
Foto: Amazon

I dag har Amazon sammanlagt 68 fysiska butiker, däribland bokhandlar, i USA och Storbritannien. Nu ska alla stängas.

Amazon öppnade sin första fysiska bokhandel 2015 i Seattle, staden där företaget grundades. Sedan dess har ytterligare en rad sådana etablerats runtom i USA och så sent som i höstas öppnade företaget sin första fysiska butik i Storbritannien – en så kallad 4-star store med produkter som fått bra recensioner online.

Nu ska samtliga bokhandlar, pop up-butiker och 4-star stores läggas ner. Sammanlagt handlar det om 68 butiker, varav 66 i USA och två i Storbritannien. Enligt nyhetsbyrån Reuters stod butikerna tillsammans för cirka 3 procent av Amazons intäkter under sista kvartalet i fjol.

I stället ska man satsa på dagligvaruhandel och sitt eget varuhusupplägg, meddelar Amazon.

– Vi fortsätter engagera oss i att bygga fantastiska, långsiktiga fysiska detaljhandelsupplevelser och teknologier, och vi arbetar nära våra berörda medarbetare för att hitta nya roller åt dem inom Amazon, säger en talesperson för företaget.

Tidpunkten när butikerna stänger kommer att variera, skriver Reuters.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.