Tillbaka

Amerikanska förlagen nära att hålla siffrorna

2021-10-12
av Kalle Laxgård
Foto: Visitor7/Wikimedia Commons

Nya siffror från den amerikanska förläggareföreningen visar att förlagen låg kvar på oförändrad omsättningsnivå under pandemiåret 2020. För allmänlitteraturen blev det samtidigt ett tydligt uppsving.

De amerikanska bokförlagen omsatte under kalenderåret 2020 25,71 miljarder dollar, motsvarande 225,5 miljarder kronor. Det var ett litet tapp, 0,2 procent, jämfört med 2019, visar ny statistik från landets förläggarförening, AAP. Det var också en bekräftelse på att förlagen fortsätter att ligga kvar på den nivå, mellan 25 och 26 miljarder dollar, där branschen har legat sedan 2016, skriver Publishing perspectives.

Om man smalnar ner de områden statistiken omfattar, och fokuserar på allmänlitteratur, såg branschen en ökning. I statistiken för både inrapporterade och uppskattade försäljningssiffror ökade intäkterna med 6 procent i fjol. Totalt såldes allmänlitteratur för 16,7 miljarder dollar, eller 146,2 miljarder svenska kronor.

Samtidigt ökade försäljningen av e-böcker, som minskat varje år sedan 2014, liksom digitala ljudfiler. Däremot minskade exporten. 

I ett uttalande betonar AAP:s vd och ordförande Maria A. Pallante att hon anser det anmärkningsvärt och inspirerande att branschen lyckats nå det resultat den gjort, trots pandemin.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.