Tillbaka

Anna Borné Minberger får gå från Pocketshop

2020-01-08
av Kalle Laxgård
Foto: Pocketshop

Vd:n slutar på styrelsens begäran. Ny vd blir Pocketshops ordförande Magnus Brundin.

Anna Borné Minberger lämnar sin tjänst som Pocketshops vd den 31 mars. Beslutet är taget på ”på styrelsens begäran” och fattat av besparingsskäl, enligt ordförande Magnus Brundin.

 – Vår strategi framåt är att fokusera på Sverige och Tyskland, och vi har varit en organisation som varit bemannad för expansion. Det inleddes med hennes rekrytering. Nu, efter att vi konstaterat att den satsningen inte blivit tillräckligt lönsam och effektiv, så har vi dragit i handbromsen i Finland och England. Då vill vi helt enkelt anpassa kostnadskostymen för det som kommer framåt, säger Magnus Brundin till SvB.

Från och med 1 april tillträder han själv som ny vd för bokhandelskedjan. Han behåller samtidigt sina roller som ordförande i Pockethop, Akademiska bokhandeln och Pocketgrossisten. Pocketshops CFO Cecilia Held blir, utöver sin befintliga tjänst, samtidigt ny vice vd.

Några ytterligare åtgärder är inte planerade, säger Magnus Brundin.

Rent teoretiskt skulle väl Anna Borné Minberger kunna fortsätta sitt uppdrag, fast i den mindre kostymen?

– Nja, kostnaden för huvudkontoret blir lite för stor, i förhållande till de kommande intäkterna och vinsterna.

Men du kostar väl också, när du tillträder?

– Jo, fast jag finns redan i systemet.

Har ni varit missnöjda med någon del av hennes ledarskap?

– Nej, det här handlar inte om det. Styrelsen valde ju att starta expansionen. Vi ville testa. Och hade ambitionen att öppna fem butiker fem år i rad. Så mycket blev det aldrig och det var svårt.

Under 2019 monterade Pocketshop ned satsningarna i England och Finland. Butiken på pendeltågsstationen Stockholms City lades ner och huvudkontoret flyttade från Vasastan i Stockholm till Gamla stan.

– Väldigt många av de här förändringarna har gjorts väldigt väl. Det är mer en kostnadsfråga framåt, säger Magnus Brundin.

De senaste åren har försäljningen varit fallande och i senaste bokslutet, för 2018, gjorde Pocketshop en förlust i Sverige och Finland på 11,7 miljoner kronor.

Enligt Magnus Brundin hade Pocketshop ett starkt andra halvår i Sverige i fjol och verksamheten på hemmamarknaden går bra. I Tyskland är planen att Berlins nya storflygplats äntligen ska öppna 31 oktober i år, efter nio års förseningar.

– Det ska bli otroligt spännande, säger Magnus Brundin.

Anna Borné Minberger tillträdde som vd för Pocketshop 2013.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.