Tillbaka

Årets tema lockar rekordmånga förlag

2011-08-29
av Sara Djurberg
Foto: Peter Hirth/Frankfurter Buchmesse
82 förlag från Tyskland, Schweiz och Österrike deltar i årets tyskspråkiga tema på bokmässan i Göteborg. Det är den största förlagsrepresentationen hittills i en temasatsning, enligt Bok & Bibliotek.

– ett språk” har lockat 40 förlag från Tyskland, 22 från Schweiz och 20 från Österrike. Förlagen är inbjudna av bokhandlare- och förläggareföreningar i respektive länder och att de tre länderna presenteras tillsammans i ett tema är ovanligt – och något som bidragit till det stora intresset, tror Wolfgang Malik, koordinator för temat.

Alla större förlag från det tyska språkområdet kommer, men också många små förlag som samsas om utrymmet i temamontern.

Från Tyskland kommer exempelvis S. Fischer, Suhrkamp, Piper och Rowhlt, från Österrike Residenz och Jung & Jung, och från Schweiz Diogenes. En handfull tyska förlag har hyrt in sig i mässans rättighetscenter.

– Man räknar med att tysk litteratur är populär här i Sverige. Det har varit ett ganska bra år för tysk litteratur, förhållandevis många titlar har översatts till svenska, säger Wolfgang Malik.

Av drygt 30 medverkande författare översätts runt hälften till svenska i år. De flesta är från Tyskland, men även tre schweiziska författare översätts. Av nio österrikiska författare som kommer till mässan är det bara en, Dimitré Dinev, som nyligen är översatt.

I år presenteras temat på mässans nedre plan i en 170 kvadratmeter stor monter. Programmet är omfattande med 50 programpunkter.

– Det blir gemensamma utställningar kring olika teman, till exempel barn- och ungdomsböcker och tyska bokpriser, men varje land har också ett eget hörn i montern, säger Wolfgang Malik.

Läs mer: Nytt och ungt i fokus

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.