Tillbaka

Årskrönika – Leif Olsson om bokhandelsåret 2020

2021-01-13
av Leif Olsson
Systrarna Christina Knutsson och Marita Holst-Fogelström hade drivit Hjo Bokhandel i 20 år, när de sålde den i höstas.
Foto: Marita Sjöquist, Hjo Tidning

2020 slog pandemin till och med den en oro över hur det skulle påverka bokhandeln. Men boklådorna har mot alla odds klarat sig bättre än fruktat. För att kommentera 2020 ser Leif Olsson, bokhandelsanalytiker, tillbaka på vad som hände under seklets två första decennier.

År 2000 stod den svenska bokhandeln ganska väl rustad. Man hade klarat av många kriser sedan Sverige införde fria bokpriser 1970. Först konkurrensen från förlagens bokklubbar. Sedan priskonkurrensen från varuhusen och lite senare hela dagligvaruhandeln som tog stora delar av bokrean och försäljningen av det lättsålda godset. Men bokhandeln lärde sig efter hand att hantera pris-konkurrensen och samtidigt marknadsföra sin breda sortering och goda fackkunskap. När sedan bokmomsen sänktes 2002 formligen exploderade bokhandelns försäljning och antalet bokhandelsbutiker steg i höjden. Framtiden var evig. Även om det i slutet av decenniet kom oroväckande signaler blev det första decenniet bokhandelns bästa någonsin. ”All time high” för antalet butiker. Den sorterade allmänbokhandeln ökade med 17 nya butiker och kommuner som länge saknat bokhandel fick en ny.

Men redan 2007 slog egentligen bromsen till, men fick full effekt först under det andra decenniet. Det var bokhandeln på nätet som var vinnare och dessvärre på bokhandelns egen planhalva – det breda sortimentet. På kort tid föll bokhandeln ihop. Panik i leden. De två största kedjorna hamnade näst intill på obestånd och måste fusionera. Under decenniet förlorade Sverige 113 boklådor varav 74 var sorterad allmänbokhandel och 27 specialbokhandel. Sista året 2019 blev rekordförlusten hela 18 butiker. Under decenniet hade 25 % av antalet boklådor raderats ut. Prognosen inför det tredje decenniet såg allt annat än ljus ut.

2020 inleddes med en djup oro och ovan på detta slog coronan till i mars månad. Alarmsignaler om vikande omsättning. Man förväntade sig ytterligare nedläggningar av bokhandel. I april kom en första signal. Bokhandeln i Motala – gamla Valfrid Nilsson (franchisetagare till Akademibokhandeln) med anor från 1850 – gick i konkurs. Inga köpare uppenbarade sig. Samtidigt var Akademibokhandeln i Karlskoga på väg att läggas ned men räddades tack vare två anställda som tog över. I maj gick bokhandeln i Simrishamn överstyr, men ett par lokala köpmän trädde in och säkrade bokhandelns överlevnad. Under första halvåret 2020 var nettoförlusten bara en bokhandel och en rapport visade att bokhandel i mindre och medelstora kommuner hade ökat sin omsättning andra kvartalet tack vare en förbättrad försäljning av böcker. Samtidigt fastslog rapporten att situationen i de stora städerna var problematisk. 

Under sommaren kom information i branschpressen att bokhandeln i Vimmerby respektive Hjo var till salu men att de inte hade några köpare. Men i sista stund dök två entusiaster upp och förvärvade bokhandel i Vimmerby. Även i Hjo fanns en köpare dock med kravet att ”bokhandeln” skulle drivas utan böcker. Då ingen annan fanns var det bara att acceptera faktum. Det kändes nog bittert för de gamla ägarna att montera ned skylten. Man kan ju alltid hoppas att den kommer tillbaka men just nu finns ingen bokhandel i Hjo. Det blev den andra under 2020. I december månad hade bara två sorterade boklådor lagts ned medan specialbokhandeln tappat två butiker – Pocketshop på Östermalm och Nautiska Magasinet med sitt breda sortiment av nautisk litteratur, som stänger ned butiken i Gamla stan för att lägga all försäljning på nätet. Dock har en nyetablering skett av en barnbokhandel i Hökarängen. Så summan av nedlagda boklådor i december blir minus tre att jämföra med minus arton för 2019. Onekligen ett oväntat utfall. Samtidigt kom en ny rapport om bokhandelns försäljning för tredje kvartalet som förstärker att den mindre privata bokhandeln ökar sin omsättning - främst tack vare förbättrad bokförsäljning. Stor bokhandel och stora kommuner har det fortsatt problematiskt dock något bättre utfall än andra kvartalet.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att bokhandeln mot alla odds klarat sig bättre än vad man kunde frukta. En liten ljusglimt är också att kunderna värnar om den lilla lokala bokhandeln och köper fler böcker. Det ger ett litet hopp att den sköra spridning som finns av bokhandel runt om i landet ändå kan finnas kvar. I kristider ökar bokförsäljningen. Böcker är en tröstvara och i bokhandeln kan man få goda råd.  
Just när min krönika var klar, hände det som aldrig händer. I december månads sista vecka möts jag av rubriken att bokhandeln i Skene har gått i konkurs just i julveckan och att lagret skall säljas ut. Risken är således stor att Marks kommun förlorar sin enda bokhandel. Kinna lades ned 2017. Båda var över 100 år gamla. Men det kan ju hända att någon tar över bokhandeln så ännu finns det ett litet hopp. Det kommer att visa sig 2021.
 

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.