Tillbaka

Årstopplistor: Keplers upp på tronen

2019-01-11
av Philip Wallin
Lars Kepler skrev den mest sålda skönlitterära boken.
Foto: Ewa-Marie Rundquist

Tio veckor i butik. Det var allt som behövdes för Lars Keplers Lazarus för att bli 2018 års mest sålda skönlitterära bok. Det visar färska årstopplistan.

Lars Keplers deckare Lazarus släpptes i handeln den 19 oktober. Ganska snabbt stod det klart att boken skulle bli en succé. Fram till den 31 december har 278 000 exemplar sålts, och det fortsätter att ticka på. Som att inte det vore nog toppar Lazarus även listorna för årets ljud- och e-böcker. Albert Bonnier förlag har också träffat rätt med tvåan på 2018 års skönlitterära lista. Där återfinns Dan Bowns Begynnelse.

Annars är årets största succé, inte helt otippat, Factfulness. Hans Roslings, Ola Roslings och Anna Rosling Rönnlunds hyllade bok om varför vi ständigt missförstår världen har gått fram som en ångvält på försäljningslistan för facklitteratur och krossar allt motstånd. Över en kvarts miljon exemplar har sålts i Sverige av Natur & Kulturs guldkalv. Totalt över en miljon exemplar har sålts världen över.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning utsåg författaren och föreläsaren Thomas Erikson till ”Årets förvillare” för att han spridit psykologiska teorier som saknar god vetenskaplig grund. Men inget har kunnat hindra hans Omgiven av idioter (Månpocket) från att bli årets mest sålda pocket. Över en halv miljon människor har tagit del av innehållet.

Uppmärksammas bör också Agnes och Elias Våhlunds Handbok för superhjältar: Handboken som blev årets mest sålda barn- och ungdomsbok.

Topplistorna 2018 hittar du här.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.