Tillbaka

Atlas tvingas banta

2018-08-16
av Emma Olsson
Elnaz Baghlanian lämnade Atlas när hennes tjänst skars ned.
Foto: Patrick Miller

Sparkrav tvingar bokförlaget Atlas att skära ner på personal och utgivning, för att satsa mer på uppdragspublikation. Litterära chefen Elnaz Baghlanian lämnade förlaget innan sommaren.

Försäljningen har minskat, och höstens utgivning av sex böcker räcker inte för att täcka förlusterna. I och med detta tvingades Atlas att dra ner på Elnaz Baghlanians tjänst, från hel- till halvtid.

– Vi har helt enkelt inte råd med en heltidsförläggartjänst. Och när vi skar den till en halvtid valde Elnaz att inte ta den tjänsten. Det är hemskt tråkigt, jag hade verkligen hoppats att hon skulle jobba kvar på halvtid, säger Tove Leffler, förlagschef.
Hon beskriver situationen på förlaget som ”stundtals ett pressat läge”. Just nu pågår en affärsgenomgång och tanken är att Atlas ska finnas kvar, men med en liten utgivning på mellan 12 och 15 titlar per år.
I stället kommer fokus att ligga på uppdragsförlaget Premiss, även det en del av Arenagruppen.
– Den delen går bra, och eventuellt kommer den att ta större plats. Atlas ska finnas men kanske inte ge ut 30 titlar per år, utan en mindre högkvalitetsutgivning. Man ska veta att när man köper en bok från Atlas så är det en riktigt bra bok, säger Tove Leffler.
Elnaz Baghlanian går tillbaka till Svenska PEN, där hon arbetade innan tjänsten på Atlas. Hon ska bland annat driva Dissidentbloggen.

Elnaz Baghlanian avböjer att kommentera situationen på Atlas.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.