Tillbaka

Även Millennium exklusivt till Storytel

2019-06-04
av Kristian Lönner
Foto: Press

När den sista Millennium-boken släpps i augusti får Storytel ensamrätt till ljudboken i tre månader.

– Vi tror att det är det bästa sättet att lansera ljudboken på, säger Olle Lidbom, kommunikationschef för Norstedts förlagsgrupp.

Igår kunde SvB berätta att Storytel köpt exklusiv tillgång till Dag Öhrlunds senaste bok som ges ut av Lind & Co. Nu kan vi berätta att strömningstjänsten också lägger beslag på Hon som måste dö, den sista delen i Millennium-serien som släpps i augusti på Norstedts. Av strömningstjänsterna är det bara förlagets ägare, Storytel, som kommer att ha ljudboken under de första tre månaderna.

– Det är årets största titel för hela bokbranschen. Storytel går all in och erbjuder ett marknadsföringspaket som vi inte sett tidigare. Det blir en storsatsning från både deras sida och från vår sida, säger Olle Lidbom som är kommunikationschef på Norstedts.

Han beskriver avtalet som ett test.

– Vi har några teser som vi vill testa. Vi vill undersöka vad som händer när den största ljudboksstreamingtjänsten satsar allt på den största boken.

När Akademibokhandelsgruppen inte fick tillgång till Dag Öhrlunds bok Ingen lämnas kvar i sin streamingtjänst Bokus Play valde företaget att även plocka bort den fysiska boken från både Akademibokhandeln och Bokus. Om samma sak händer med Millennium kan Maria Edsman inte svara på i nuläget. Storytels avtal om Millennium kommer som en nyhet.

– Det är ingenting som jag kan reagera spontant på. Det enda jag kan säga är att vår inställning är densamma. Sedan får vi ha en dialog med Norstedts, säger hon.

Olle Lidbom på Norstedts vill inte spekulera i hur Akademibokhandeln kommer att agera med Millennium men säger att han inte visste om att Lind & Co skulle släppa Dag Öhrlunds bok exklusivt på Storytel.

– Det var inget som vi kände till och därför inte heller något vi haft med i beräkningen. Vi har agerat utifrån vad som är bäst för den här boken och här är streamingtjänsterna en viktig kanal, säger han.

Ser du framför dig en situation där Norstedts ger exklusiva titlar till Storytel medan Bonnier och Bookbeat har en liknande relation på andra sidan?

– Nej, och jag tror ingen vill ha det så. Däremot tror jag att alla aktörer kommer att göra olika test för att nå nya insikter och dra nya lärdomar. Men jag tror varken förlagen, återförsäljarna eller läsarna gagnas av exklusivitet och vi släpper den här boken till alla tjänster efter tre månader, säger Olle Lidbom.

LÄS MER: Så kommenterar SvB:s publisher Pekå Englund den senaste tidens exklusivitetsavtal.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.