Avtal öppnar för norskt Bok-Spotify
reningen och de norska förlagen har efter tre månaders förhandlingar kommit överens om ett avtal som öppnar för en Spotify-liknande lösning för e-böcker. Överenskommelsen gör det möjligt för externa aktörer att skapa en plattform för tjänsten.
Avtalet gäller böcker som inte omfattas av fasta priser, det kommer att handla om backlist-titlar: i Norge släpps det fasta priset på en bok fritt 1 maj året efter att boken getts ut.
Vad en prenumerationstjänst på böcker skulle kosta sägs inte i avtalet, men författarföreningens ordförande, Anne Oterholm, tror att mellan 200 och 400 norska kronor per månad är rimligt. En ny bok kostar cirka 350 norska kronor (410 svenska kronor). Det finns omkring 1 700 norska e-titlar som skulle kunna ingå i en prenumerationstjänst.
– Jag vet att Spotify kostar hundra kronor i månaden, men jag tycker att en litterär streaming-tjänst kan vara lite dyrare. Prisbilden är annorlunda för litteratur, säger Anne Oterholm.
Avtalet gör försäljning av både månadsprenumerationer och enskilt strömmande e-böcker möjliga. Författaren får 40 procent och förlaget 60 procent av nettointäkten från prenumerationstjänsten. Författarens ersättning sätts i relation till hur ofta en författares bok strömmas. Vid enskilt strömmade e-böcker får författaren 30 procent av nettointäkten.
– Vi vill ha så många olika lösningar som möjligt, för nedladdade e-böcker, strömmande e-böcker och pappersböcker, så att författare får betalt lite här och där. Men om alla läsare väljer strömmande e-böcker blir det lägre intäkter för författarna, de 40 procenten ska fördelas mellan många, säger Anne Oterholm.
Gyldendal är ett av förlagen som förhandlat med författarföreningen. Förlaget kommer inte att själva skapa en prenumerationstjänst, säger förlagsdirektören Einar Ibenholt till norska Dagbladet.
Det formella beslutet om avtalet tas av förläggareföreningens styrelse nästa vecka, säger Kristenn Einarsson, förläggareföreningens vd, till SvB.
– Vi har kommit överens med författarna om hur vi ska dela nettointäkterna, men det återstår att skriva ett avtal med en aktör som kan leverera tjänsten.
Den oberoende e-boksdistributören Emviem säger till NRK.no att de kan skapa en teknisk lösning inom ett par veckor efter att ett avtal är slutet.
Ett försöksavtal
Författarföreningen och förläggareföreningen har skrivit ett 18-månaders provavtal som gäller för alla skönlitterära böcker utanför fastprisperioden.
Vad tyckte du om artikeln?