Tillbaka

Bertelsmann rätt köpare

1998-04-30
av SvB
S I Newhouse, vars Advance Publications sålde Random House till Bertelsmann, säger till Publishers Weekly att han aldrig hade sålt företaget till en "finansiell spelare, någon som inte har intresse av branschen. Om Bertelsmann inte hade dykt upp, had

n 70 år gamla miljardären, vars företag nu återgår till vad han kallar dess kärnverksamhet - tidningar och tidskrifter - berättar att han bestämde sig för att sälja Random House, om "rätt tillfälle dyker upp". Men han hade aldrig lagt ut Random House för budgivning, vilket skulle ha varit "destruktivt och destabiliserande".
    Ryktena i branschen om Random Houses olönsamhet och skulder avfärdar Newhouse med orden "det är ett mycket välskött företag" och tillägger: "Jag är mycket nöjd med vinsten. Vi har löst problemen med att ge ut och trycka för många titlar och är tillfredsställda med företagets prestation, både kreativt sett och finansiellt".
    På frågan om vartåt han tror att det nya Random-BDD lutar, svarar Newhouse: "Till skillnad från Warner, som publicerar få böcker men med sikte på bästsäljarlistorna, måste Random publicera både bästsäljare och smala titlar för att behålla sin bredd".
    "Bertelsmann har inte förvärvat Random House för att skära ned företaget, utan för att expandera i USA och i resten av världen. Det är en strategisk investering, gjord för att växa".
    Framtidens utmaning ligger enligt Newhouse i hur man hanterar olika sätt att marknadsföra böcker, inklusive online-verksamheten.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.