Tillbaka

Bibliotek bojkottar Macmillans nya e-bokstrategi

2019-11-04
av Kristian Lönner
Biblioteket i Nashville deltar i bojkotten.
Foto: Mx. Granger/Wikimedia Commons

Flera amerikanska bibliotek har inlett en bojkott av det brittiska förlaget Macmillan. Orsaken är att Macmillan stryper tillgången på e-böcker till biblioteken, rapporterar Bookseller.

Den 1 november införde Macmillan en ny e-boksstrategi som innebär att biblioteken bara får köpa in ett exemplar av varje ny e-bok de första åtta veckorna efter att boken släppts. Kopiorna som därefter får köpas in blir dessutom dyrare än tidigare.

Fyra stora amerikanska bibliotek har svarat med bojkott av nya e-böcker från Macmillan. Den amerikanska biblioteksföreningen (ALA) har dessutom lämnat in en namninsamling med 160 000 underskrifter till Macmillan där man kräver en ändring av strategin.

Biblioteken menar att e-boksbegränsningen hotar deras demokratiska uppgift att sprida läsningen i samhället. Macmillan å sin sida hävdar att biblioteken gjort att det i dag är enklare att låna e-böcker än att köpa dem vilket förändrat uppfattningen om vad en bok är värd.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.