Tillbaka

Bilder av lik blir bok på Raster

1997-08-08
av Fredrik Lindberg
Polisen Lars Wallstens fotografier från brottsplatser visar mördade, svårt misshandlade människor och blodstänkta väggar. Bilderna kritiserades hårt av anhöriga som inte informerats i förväg när fot...
Polisen Lars Wallstens fotografier från brottsplatser visar mördade, svårt misshandlade människor och blodstänkta väggar. Bilderna kritiserades hårt av anhöriga som inte informerats i förväg när fotografierna ställdes ut på Göteborgs konsthall för drygt två år sedan.
    Ett av offren var den 16-åring som stympades och mördades på nyårsnatten 1995 i Hammarbyhamnen utanför Stockholm. Lars Wallsten anmäldes för tjänstefel av professorn på Polishögskolan, Leif GW Persson.
    Nu planerar Stockholmsförlaget Raster att ge ut en bok med bilderna.
    - Det är ett skakande material. Men det finns inget spekulativt från vår sida i det här, säger förläggaren, Magnus Winbladh. Lars Wallsten visade sina bilder på förlaget för ett år sedan. Magnus Winbladh har därefter sökt efter en skribent till boken. Journalisterna Maciej Zaremba och Jesús Alcalá har tackat nej.
    - Texten är viktig. Jag vill se en skarp politisk bok som bygger på fakta, säger Magnus Winbladh, och gör gällande att många av offren på bilderna är människor som sparkats ut av den nedrustade mentalvården.
    Polisprofessorn, Leif GW Persson, är kritisk.
    - Av hänsyn till de anhöriga borde de här bilderna aldrig få visas, säger han till Aftonbladet.
    När ett manus finns kommer Magnus Winbladh att låta en jurist granska materialet innan ett beslut om utgivning tas. I vår ställs Lars Wallstens bilder ut på Stockholms stadsmuseum.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.