Tillbaka

”Blir ledsen av att folk ska förstöra”

2022-09-23
av Kalle Laxgård
Foto: Sara Mac Key

BOKMÄSSAN 2022. Olyckligt för hela branschen. Så kommenteras it-attacken mot Speed.

Under onsdagen utsattes distributionsföretaget Speed group för en it-attack som påverkar företagets alla lager, inklusive det i Rosersberg som är ett av landets största logistikcenter för böcker.

– Det är fruktansvärt sorgligt. Man får hoppas att de får i ordning på det här så fort som möjligt så att vi kan få ut böcker igen. Jag blir ledsen av att folk ska förstöra, säger Bonnierförlagens försäljningsdirektör Göran Wiberg.

Bonnierförlagen och Norstedts är två av de många förlag som använder sig av Speed.

I dagsläget jobbar tekniker dygnet runt med att få ordning på problemen. Tills vidare kan inga ordrar från Speed gå ut till återförsäljarna. 

– Men vi fick ner allting till Bokmässan innan, så där lider vi ingen nöd. Vi får även ner handplockade leveranser på de titlar vi behöver till i morgon. Så vi klarar oss. Men de jobbar ju på av bara tusan för att kunna starta upp så fort som möjligt, säger Anders Toll, försäljningschef på Norstedts förlagsgrupp.

Än så länge finns ingen prognos för när problemen ska vara avhjälpta. En förhoppning är att kunna komma i gång igen under helgen.

– Det är olyckligt för hela branschen, inte minst för Speed, säger Sakari Luovio, försäljningschef på Adlibris.

Hur stora konsekvenser de avbrutna leveranserna får avgörs av hur länge incidenten pågår, menar han.

– Vi har tagit höjd i leveranstider nu och säger till kunderna att vi kan skicka varorna inom 2–5 arbetsdagar. Vi skickar också förseningsmejl till kunderna som potentiellt drabbades redan i torsdags. Sedan får vi se hur det ser ut på måndag, om vi får förlänga löftet vi har på sajten.

Eftersom budskap om längre leveranstider gör att många drar sig från att beställa, kommer det inträffade sannolikt betyda att man tappar lite försäljning, menar Sakari Luovio.

– Det är bättre att kunna säga att det skickas i dag än om 2–5 dagar. Men vi är inte inne i julhandeln än, då leveranstiderna är ännu mer kritiska, så effekten är kanske mindre ändå. Men det gäller att Speed kommer upp och lyckas beta av sin backlog så fort som möjligt.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.