Tillbaka

Blir störst i Norge

2019-06-04
av Lars Schmidt
Libris slås ihop med Norli
Foto: Foto: Bjørn Erik Pedersen /Wikimedia Commons

Libris och Norli slås samman och går om Ark som Norges största bokhandelskedja.

Sammanslagningen innebär att de 45 handlarägda butikerna i Libriskedjan profileras om till Norlibutiker. Den nya kedjan kommer att ha 180 butiker och en omsättning på motsvarande 1,6 miljarder kronor.

Norli Libris ägs till 51 procent av Aschehoug och 49 procent av dagligvarukedjan Norgesgruppen. Med samgåendet går Norli åter om Gyldendal-ägda Ark, med 143 butiker, som landets största bokhandelskedja.

– Norli blir inte bara Norges bästa, utan också Norges största bokhandelskejda, säger Norlis vd John Thomasgaard till Bok 365.

Sammanslagningen är en följd av den sargade norska bokmarknaden, med neddragningar och förluster under senare år. Genom att bli en del av Norli får Librishandlarna tillgång till Norlis digitala kundlösningar, som kundklubb och möjligheter att beställa böcker på nätet.

– Genom det stärker många lokala butiker markant sin konkurrenskraft, säger John Thomasgaard.

Hur länge Norli kommer att behålla sin förstaplats på marknaden är ovisst. Så sent som i slutet av april sa John Thomasgaard till tidningen Dagens Näringsliv att över 30 Norli-butiker skulle läggas ner de närmaste åren.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.