Tillbaka

Böcker till fjärdeklassare ska få fler barn i Kalmar att läsa

2022-04-28
av Kalle Laxgård
Författarna Micaela Favilla och Johan Anderblad.
Foto: Stefan Tell

Fem författare – och 850 tioåringar i samma sal som lyssnar till dem. Och alla barn får var sin bok med sig hem.

Förhoppningen är att fler unga ska bli läsare enligt Katarina Jeansson, medlem i Kalmar slotts Rotaryklubb, som står bakom projektet.

I många år var bokhandlaren Katarina Jeansson med i stiftelsen Boken i Sverige. Under 15 av dem hade de projektet En bok åt alla, där barn fick välja och behålla en egen bok.

Det är tankarna för den idé som ligger till grund för den nuvarande satsningen, där alla Kalmars kommuns fjärdeklassare ska få en bok. Sammanlagt 850 böcker, fördelat över fem titlar skrivna av fem olika författare har delats ut i skolorna. Därefter har klasserna själva fått bestämma hur de ska arbeta med böckerna. Som avslut på den tre månader långa läsperioden ska barnen den 17 maj under en timme få träffa författarna i den stora Kalmarsalen.

– Många kommer ha läst många av böckerna, andra har läst några i alla fall. Det är fantastiskt. Det är som en rockkonsert, säger Katarina Jeansson.

Hon uppskattar att det nu blir sjunde gången de genomför projektet i nuvarande regi. I år kommer Johan Anderblad, Elin Ek, Patrik Bergström, Micaela Favilla och Elisabeth Östnäs och Lina Neidestam.

– Författarna tycker att det är fantastiskt. De träffar aldrig så stor publik annars.

Som arrangör och finansiär står Kalmar slotts Rotaryklubb, där projektledaren Katarina Jeansson är medlem. Det är därmed Rotaryklubben som köper in de 850 böckerna från projektets två samarbetsförlag, Bonnier Carlsen och Lilla Piratförlaget.

Dillbergs, den bokhandel Katarina Jeansson drivit i många år, gör jobbet men tjänar inga pengar på det, säger hon.

– Möjligtvis om de kommer och köper böcker av oss i framtiden.

Kvällen innan evenemanget i Kalmarsalen håller Dillbergs också en Lilla bokens afton, dit de fem författarna kommer för att berätta om sina böcker och träffa barnen.

– Vi tänkte att eftersom författarna ändå ska hit kan vi ju bjuda in dem, med föräldrar, till butiken också. Barnen går in gratis och föräldrarna får betala lite. Men det är inte så det rasslar, säger Katarina Jeansson.

Så vad är målet med projektet?

– Det är ju att locka till läsning. Att fler ska upptäcka bokens värd och hitta nyckeln i livet.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.