Tillbaka

”Bokbranschen framstår som obotliga optimister”

2020-01-09
av Kristian Lönner
Anne-Brit Gran menar att branschen överskattat läsningen i Norge.
Foto: Torbjørn Brovold

En ny studie från Handelshögskolan BI i Oslo visar att norrmännen läser klart färre böcker än vad branschen själva uppskattat, rapporterar Klassekampen.

– Bokbranschen framstår som obotliga optimister, säger professor Anne-Brit Gran, som lett forskningsprojektet, till Klassekampen.

Den studie hon nu presenterar visar att norrmännen i snitt läser 8,5 pappersböcker per år och lyssnar på 2,5 ljudböcker. Det är klart färre än vad norska förläggarföreningens årliga statistik visar. Där uppskattades läsningen i Norge 2017 till 15,5 böcker år och 1,9 ljudböcker.

En förklaring till de olika resultaten är att studien från Handelshögskolan viktat resultatet mot utbildningsnivå och inte bara mot kön, ålder och bostadsort.

– Vi vet att utbildning har stor påverkan för kulturkonsumtionen, säger Anne-Brit Gran till Klassekampen.

Kristenn Einarsson, vd för norska förläggarföreningen, menar att deras statik ändå ger en god bild av hur läsningen utvecklats under åren.

– I och med att metoden har varit så gott som oförändrad finns det ingen grund för att tvivla på att den ger en god bild av läsningen. Läsningen har legat på en stabil nivå i många år men de senaste åren har vi sett en nedgång hos den yngre delen av befolkningen, säger Kristenn Einarsson till Klassekampen.

Det är enkelt att hålla sig à jour

Det är enkelt att hålla sig à jour med allt som händer i branschen via Svensk Bokhandels sajt. Ännu enklare blir det om man abonnerar på våra nyhetsbrev. Varje gång vi lägger ut en större nyhet landar ett mejl i din inbox. Samma sak på fredagar då vi antingen summerar veckans händelser eller aviserar ett nytt nummer av tidningen.